TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Zvolte správnou vodovodní baterii a ušetříte každý den

Zvolte správnou vodovodní baterii a ušetříte každý den

Vodovodní baterie je pro drtivou většinu domácností věc nezbytná. A někdy také samozřejmá, zdánlivě nezasluhující hlubší pozornost. Při rekonstrukci koupelny, kuchyně, nebo během stavby nového bydlení se stává hlavním kritériem při výběru nové baterie hlavně její designový přínos. Tedy to, aby ladila se zbytkem interiéru, případně aby bylo možno ji namontovat na stávající rozvody vody.

Úsporné baterie

Je důležité si ale uvědomit, že správný výběr vodovodní baterie může mít i jiný efekt, sice ne viditelný, ale o to příjemnější – finanční úsporu. Výdaje za vodné a stočné jsou dlouhodobě položky, které v čase podléhají největšímu zdražení. Je tedy více než žádoucí a rozumné hledat úspory tam, kde se nabízejí.

Staromilci a příznivci retro stylu prominou, ale pokud se chceme bavit o reálném šetření, musíme se zaměřit výhradně na pákové baterie, které umožňují rychlejší regulaci průtoku a teploty na požadovanou hodnotu. Klasické kohoutkové baterie tuto výhodu zkrátka postrádají. Podmínkou je samozřejmě kvalitně vyrobená baterie, její optimálně navržený pákový mechanismus a dokonalá těsnost.

Baterie s termostatem

Pokud chceme naší peněžence ulevit ještě víc a opravdu razantně snížit účty za vodu, je na místě sáhnout po vodovodní baterie s termostatem. Největší ztráty vody v domácnosti totiž vznikají právě během doby, kdy se snažíme nastavit kýženou teploty vody, ruku v ruce s kolísáním teploty a tlaku vody v potrubí. Termostatické baterie dokáží eliminovat obojí. Zkrátka a dobře, umožňují navolit teplotu vody, kterou chceme, aby nám vytékala z vodovodu – a to v nejkratším možném čase.

Většina těchto baterií navíc disponuje pojistkou, která svým motoricky složitějším mechanismem zabraňuje úrazům dětí horkou vodou, případně pákový mechanismus nemá vůbec, což usnadňuje ovládání na maximum.

Je prokazatelné, že za cenu vyšších investic je možné těmito bateriemi uspořit až 40% nákladů za vodu – celkem jednoduchá matematika, že?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top