TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak správně vybrat ohřívač vody pro váš byt či dům? 

Jak správně vybrat ohřívač vody pro váš byt či dům? 

Stojíte před rozhodnutím, jaký ohřívač vody si pořídit do bytu či domu a nevíte si rady? Vysvětlíme vám, jakých parametrů si při všímat. Především jde o ekonomickou úvahu. To znamená, že náklady na jeho provoz musí být co nejnižší a efekt, to znamená ohřev vody, naopak co nejvyšší.

Nízká vstupní investice a snadná instalace

K dispozici jsou různé typy ohřívačů vody. Jako první je ve hře elektrický bojler. Nabízí několik výhod. Vstupní investice není příliš vysoká a naštěstí ji nezvyšují ani náklady na instalaci – i ta je poměrně snadná. Na druhou stranu je nevýhodou, že elektřina je dosti drahá. Tento problém se dá ale do jisté míry eliminovat dvoutarifní sazbou – tzv. nočním proudem. Předností je dlouhá životnost a malé nároky na údržbu. Udržuje stabilní teplotu, ale množství vody je omezené.

Levnější zdroj energie

Další možností je plynový bojler. V minulosti byly oblíbené plynové průtokové ohřívače, dnes se trend přehoupl spíše směrem k plynovým kotlům se zásobníkem. Ohřívače vybavené zásobníkem nacházejí využití tam, kde je spotřeba vyšší. Na rozdíl od elektrických nejsou závislé na zapnutí nočního proudu. Také plyn je většinou levnějším zdrojem energie než elektřina. Nutné je ovšem dodržovat bezpečnostní opatření, podmínkou instalace je obvykle vyvložkovaný komín.

Kombinovaný typ: Nejste závislí na jednom zdroji

Třetí kategorií je kombinovaný bojler, který zvládne ohřát vodu různým způsobem, tedy třeba elektřinou, plynem, ale i solární energií nebo tuhými palivy. Výhodou je, že nejste závislí jenom a jednom druhu ohřevu a můžete si tedy vybrat ten nejvýhodnější a případě pružně reagovat na situaci (změny cen elektřiny a plynu). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Jak najít správný typ?

Prvním kritériem je počet lidí (na tom závisí kapacita bojleru). Dále dostupnost zdrojů energie (například zda v místě je či není plynová přípojka). Podstatná je životnost, kterou určuje odolnost vůči korozi a vodnímu kameni. Nerezové ohřívače vydrží i 20 let. Vyjímatelné topné těleso usnadňuje servis. Důležitá je kvalitní izolace – na ní závisí schopnost udržet vodu na určité teplotě a také úroveň tepelných ztrát. Dobrý ohřívač vám ušetří třetinu nákladů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top