TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / 3 tipy jak na výběr kotle

3 tipy jak na výběr kotle

Snažíte se správně investovat rodinný rozpočet? Snižte své náklady na minimum a ulehčete tak svojí peněžence díky správnému výběru kotle. Jak na to? Pozorně čtěte a vyberte ten, který pro vás bude nejvýhodnější.

Volba paliva

Máte 3 klasické možnosti, které lze samozřejmě i kombinovat – tuhá paliva, elektřinu a plyn.

  1. Tuhá paliva (dřevo a uhlí) vás potěší nízkou cenou, ale nevýhodou je pracnost. Říci si, že „chcete topit dřevem“ je jedna věc, ale budete mít vždy čas a sílu na jeho přípravu? U pevných paliv je také nutné připomenout, že je třeba stále udržovat oheň, aby vám dům nevychladl.

  2. Topení elektřinou je jednoznačně nejpohodlnější, ale zároveň poměrně finančně náročné.

  3. Plyn – ten lze považovat za zlatou střední cestu. Nabízí dostatečný komfort a zároveň není příliš nákladný. Plynové kotle pro domácnost tedy ulehčí vaší peněžence, ale stále není topení plynem natolik pohodlné, jako vytápění elektřinou.

Jaký vybrat kotel?

Když přijde tato otázka, je potřeba rovnou myslet i na ohřívač vody. Ne každý kotel umí ohřívat vodu v kohoutku i v topení. Jednoznačnou odpovědí tedy je, že když už budete shánět nový kotel, pořiďte si rovnou ten, který vám zajistí i teplou vodu.

Tip: Pokud potřebujete poradit, spolehněte se na odborníky z Topenilevne.cz, kteří vám pomohou nejen s výběrem samotného kotle, ale odpoví vám i na všechny otázky spojené s vytápěním vaší domácnosti.

Co byste měli vědět?

  • Turbo plynový kotel nevyžaduje komín. Odtah spalin u tohoto kotle zajišťuje ventilátor. Spaliny pak můžete odvádět přes obvodovou zeď, ale i do komína. Tyto kotle však již nejsou téměř k dostání.

  • Kondenzační kotel plní nejpřísnější ekologické předpisy. Vybaven je kvalitní elektronikou, čerpadly a je velice účinný. Spaliny pak lze odvádět přes stěnu i do komína. Co je ale nejdůležitější – při instalaci tohoto typu kotle je třeba mít možnost připojení na vodovodní odpad – vznikající kondenzát musí mít volný odtok.

  • Atmosférický plynový kotel potřebuje vyvložkovaný odtah spalin do komína. Stejně jako turbo plynový kotel se však tento typ kotle již nevyrábí.

  • Elektrický kotel má tu výhodu, že u něj nemusíte řešit odtah spalin. Před jeho instalací si však musíte ověřit, zda váš dodavatel energie tento odběr schválí. Je totiž potřeba změnit velikost jističe.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top