TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Měsíc červen na zahradě

Měsíc červen na zahradě

Příjemné teploty jsou tu, dny se prodlužují a sluníčko svítí o něco více. To vše s sebou přináší měsíc červen. Dopřejte si zasloužený odpočinek po práci, nasbírejte novou energii a užijte si každé volné chvíle mezi stromy a květinami. Ale i v tomto měsíci je potřeba zahrádce trochu pomoci. Pracovní oblečení ani zahradnické potřeby tedy neuklízejte, budou se vám ještě hodit.

Úpravy na okrasné zahradě

V předchozím měsíci jsme se těšili z nádherně kvetoucích záhonků a keřů. A nyní nastal čas všechny odkvetlé květy odstranit, aby nevysilovaly rostlinu a nenarušovaly pohled do kvetoucí zahrady. V půli měsíce natáhněte pracovní rukavice a začněte vytahovat cibule tulipánů a narcisů. Na jejich místo zasaďte letničky, které budou záhony zdobit až do podzimu.

Kopretiny, upolíny a vlčí bob můžete sestřihnout ihned po odkvětu, do podzimu vám znova vykvetou. Voňavé nejvoňavější růže právě ukazují první květy. Pro delší a lepší růst je potřeba jim dodat pořádnou dávku výživy v podobě odpovídajícího hnojiva, které by mělo být pro tvorbu květů.

Květiny v truhlících na terasách a balkónech jsou právě v plné síle a mnohé již kvetou. Pravidelně je tedy zavlažujte a každých 14 dní je přihnojte. Exotické květiny v květináčích můžete přestěhovat na vhodná místa na terase nebo v zahradě. Pravidelně je zalévejte a přihnojujte.

Trvalky, podobně jako vysoké druhy lilií a mečíků, vysazujte a upevňujte k opoře. Ke konstrukcím a pergolám můžete zasadit různé popínavé rostliny. Nezapomeňte ani na skalku, která bude potřebovat v suchých dnech zavlažit. Přelom jara a léta je také vhodným obdobím pro řízkování okrasných keřů.

Source Images:
DSC_0457.JPG (Av: F3.0; Tv: 1/4000 sec.; ISO: 200; FL: 20.0 mm)
DSC_0458.JPG (Tv: 1/500 sec.)
DSC_0456.JPG (Tv: 1/2000 sec.)
Processing:
Fusion F.1 (HDR; Mode 1)

Práce na záhoncích se zeleninou a ovocem

Dopřejte si sluncem provoněné dozrálé jahody z vlastního záhonku. Měsíc červen je hlavním obdobím toho výborného sladkého ovoce. Zralé jahody je dobré sbírat každé dva až tři dny. Pečlivě odstraňte ty napadené plísní, které by mohly nakazit ostatní.

Na záhonech dozrávají první várky zeleniny a byla by škoda, aby po sklizni zely prázdnotou. Pustit se tedy můžete do výsevu letních salátů, zelí, růžičkové kapusty, keříčkové fazole nebo pórku. Tyčková rajčata pravidelně vyvazujte k oporám a vyštipujte postranní výhony v paždá listů.

Bylinková zahrádka

Také spousta bylinek nám již vyrostla. Bylinky sklízejte ve slunečných dnech, nejlépe hned ráno, jakmile na rostlinách oschne rosa a sušte je na vzdušném místě, kde bude mít každá rostlinka dostatek prostoru. Sušené bylinky uchovávejte v tmavých sklenicích nebo v keramice.

Péče o ovocné stromy

Také ovocné stromy si v červnu zaslouží vaši péči. Pokud na stromech objevíte nějaké škůdce či choroby, okamžitě proti nim zasáhněte. Také kontrolujte, že od kořenů ovocných stromů nerostou vlky. Pokud nějaké výhonky na bázi kmene nebo vedle něj objevíte, ihned je odstraňte.

Pokud vaše jabloně nebo hrušně shazují velké množství plodů, zřejmě budou mít nedostatek vápníku. Nyní s tím už moc nenaděláte, ale na podzim půdu vyvápněte. Broskvoně prosvětlete letním řezem. U odrůd jabloní a hrušní s bohatou násadou, které již odkvetly, proberte malé plůdky o velikosti patnáct až dvacet milimetrů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top