TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Poslední možnost na zazimování zahradního nábytku

Poslední možnost na zazimování zahradního nábytku

Stále jste zazimování svého zahradního nábytku odkládaly? Teď už na nic nečekejte a pokud ho chcete na jaře najít ihned použitelný, tak mu před uložením věnujte náležitou péči. Zahradní nábytek bude připravený k sezení a vy nebudete muset nic opravovat nebo kupovat nový. Jak nábytek zazimovat? To se dočtete v našem článku.

rustikalni-sestava-dub-190-cm-kulhanek-nabytek-cz

Rozhodující je materiál

Při zazimování a péči o zahradní nábytek hraje zásadní roli jeho materiál. Od toho se odvíjí použité prostředky a produkty, ale také doba zazimování a jeho způsob. Ideální je se řídit návodem, kde najdete doporučený způsob ošetření.

Dřevěný nábytek

Na českých zahradách je dřevěný zahradní nábytek vidět nejčastěji a také naštěstí nahrazuje nevzhledný plastový nábytek z let minulých. Ovšem není dřevěný nábytek jako dřevěný nábytek. Záleží na druhu dřeva a jeho zpracování.

Při péči o dřevěný nábytek musíte vždy myslet na to, že dřevo je přírodní materiál, který je živý. To znamená, že během celého roku neustále pracuje a je tak potřeba ho náležitě ošetřit, aby nedošlo k trvalému poškození.

Zbavte nábytek špíny a nečistot

První co musíte udělat je nábytek důkladně zbavit špíny. K tomu skvěle poslouží vysokotlaký vodní čistič – wapka, nebo měkký kartáč s mýdlovou vodou. Po uschnutí přichází na řadu přebroušení jemným smirkovým papírem drobných kazů a nedokonalostí.

Nezapomeňte na ochrannou vrstvu

Posledním krokem musíte udělat je ho natřít vhodným olejem. Jedno ošetření ročně je ovšem málo a stejná nátěr, který uděláte před zimou je potřeba udělat i na jaře při vstupu do nové sezóny. Nátěr je nutné nanášet ve dvou vrstvách a na suchý povrch. Jednotlivé vrstvy nechte zaschnout 20 – 30 minut.

Dejte si záležet na tom, aby byly vrstvy rovnoměrné, zbytky, které se nevsáknou do dřeva je potřeba odstranit hadrem. Olej je důležitý nejen kvůli ochranně před vlhkostí, ale také brání škodlivým vlivům slunečního zařízení a také oživí barvy.

rustikalni-zahradni-nabytek-masivni-dub-delka-190cm-kulhanek-nabytek-cz

Najděte vhodné místo

Poté co obstaráte nátěr a opravíte vzniklé nedokonalosti, vyberte vhodně místo, kam nábytek uložíte. Dřevěný zahradní nábytek musí být chráněný před deštěm a mrazem. Ideální místo, kde je zabezpečené proudění vzduchu – garáž, půda, sklep. Naopak nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory.

Zvláště vyhřívané prostory by mohly nábytku uškodit například tomu z exotického dřeva. To je tvrdé a nemá rádo změny teplot, proto vyhřívané zimní zahrady nebo hodně větraný sklep nejsou vhodná místa.

Pokud se v místech uskladnění sráží voda a vlhkosti, je dobré nábytek přikrýt plachtou nebo igelitem. Přikrývání se musí dodržet mezera, a to odspoda minimálně 10 – 15 cm na větrání, díky tomu vzdušná vlhkost bude moci unikat.

S ratanem je to jednoduché

Péče o materiály jako je hliník, ratan a plast je mnohem jednodušší než tomu u dřevěného nábytku. Nábytek z těchto materiálu stačí jednou za čas omýt vlhkým hadrem a mýdlovou vodou. Intenzita samozřejmě záleží na místě, kde je nábytek umístěný.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top