TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Hypoteční sazby zatím nerostou, koupi nemovitosti ale neodkládejte

Hypoteční sazby zatím nerostou, koupi nemovitosti ale neodkládejte

Prognózy finančních expertů, podle kterých rekordně nízké úrokové sazby hypoték ještě pár měsíců neporostou, se zatím ukazují jako pravdivé. V září už sice sazby neklesaly, avšak zůstaly na svém historickém minimu. Hypotéku teď průměrně pořídíte za roční úrok 2,11 %.

mortgage-and-money-4-1212026-1280x1280

Rozhodnutí o tom, zda si vezmete či nevezmete hypotéku, tak teoreticky ještě pořád můžete odkládat. Ostatně nebyli byste jediní – počet vyřízených hypoték v měsíci září se oproti srpnu zvýšil pouze o 1,25 %. To analytiky trošku překvapilo, v září totiž bývá zájem o hypotéky obvykle vyšší, než během prázdnin. A to výrazněji.

Někteří lidé možná pořád vyčkávají na lepší příležitost, ta už ale nejspíš nepřijde. Levné hypotéky rozhýbaly trh s nemovitostmi a přirozeně nastartovaly cenový růst. Většinu nemovitostí teď pořídíte řádově o několik procent dráže, než na začátku roku. A bude ještě hůře – ceny nemovitostí pomalu dál rostou, zatímco sazby hypoték stagnují. A časem nejspíš taky porostou.

Není na co čekat. Například u Air Bank můžete od 10. října získat hypotéku s úrokovou mírou 1,89 %, UniCredit Bank při refinancování hypotečních úvěrů online nabízí úrokovou míru 1,69 %. To jsou čísla, která už se limitně blíží ke spodní hranici – banky nejsou charita a zadarmo peníze půjčovat nebudou.

Sečteno a podtrženo – lepší doba na nákup nebo prodej nemovitosti nejspíš nebude. Nakupující mají díky levným hypotékám větší možnosti, prodávající díky vyšší kupní síle nakupujících větší šanci, že svoji nemovitost prodají za požadovanou cenu. Navíc jak už jsme zmínili, ceny nemovitostí v posledním roce vzrostly, což prodávajícím také hraje do karet.

Závěrem podotýkáme, že bez potřebných znalostí a zkušeností je prodej/nákup nemovitosti bez pomoci realitní kanceláře hazardem. I když u nás realitky (a hlavně někteří realitní makléři) nemají zrovna valnou pověst, nelze ji paušalizovat na všechny. Stačí si vybrat spolehlivou a silnou realitní kancelář – ta už vás celým procesem provede tak, aby proběhl hladce a bez zbytečných komplikací.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top