TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Proč si plastová okna stále drží svou vysokou popularitu?

Proč si plastová okna stále drží svou vysokou popularitu?

Ještě před deseti lety bylo zcela jednoznačné, proč jsou pastová okna nejoblíbenějším druhem oken. Výroba oken dřevěných ještě nebyla na tak vysoké úrovni a dřevěná okna nebyla schopna dosahovat potřebných vlastností. Hliníková okna byla teprve u svého zrodu a příliš se nevyužívaly. Ale proč i teď, když hliníková okna jsou pevnější, než plastová a dřevěná okna už udrží teplo a navíc přirozeně domácnost větrají, se plastová okna stále těší velké popularitě? Proč jsou tedy i v současnosti plastová okna nejvyužívanější a to s drtivou převahou?

Největší vliv má právě cena

Asi největší vliv na oblibě oken z plastu má jejich cena. Na trhu najdeme opravdu levná plastová okna, jejichž cena bude v porovnání s okny stejných rozměrů z hliníku nebo dřeva, třeba jen poloviční. Vše je dáno především cenou základního materiálu pro okna. Zasklení, kování a další příslušenství je u všech druhů podobné. Cena výrobního materiálu se liší. Hliník je nejdražší, masivní dřevo je cenově zhruba uprostřed, ale materiál pro výrobu plastových oken, je výrazně levnější. Plastová okna se vyrábí z upraveného PVC. Jak se vyrábí PVC a jaké má vlastnosti, se můžete dočíst na wikipedii.

Levnější materiál, který neztrácí nic na své kvalitě

Co se týče odolnosti proti poškození nárazem, je hliník lepším materiálem. Co se týče možnosti přirozeného větrání, je dřevo lepším materiálem. V oblasti tepelně-izolačních hodnot ale plastová okna nijak neztrácejí. Mohou být využita i na nízkoenergetické a pasivní stavby. O plastových oknech je všeobecně známo, že dosahují nejvyrovnanějšího poměru ceny a kvality. To samozřejmě platí pouze tehdy, pokud jsou vyrobena od spolehlivého výrobce a z kvalitního materiálu. Výhodou plastových oken je také to, že mohou být nabízeny v mnoha různých designech, přesně dle vašich představ a požadavků.

Co je důležité pro kvalitně vyrobená okna?

Výroba plastových oken rozhodně není jednoduchou záležitostí. K tomu, aby výrobci dokázali vyrábět špičková plastová okna, jsou zapotřebí tři základní předpoklady. Tou první je odborný a kvalifikovaný personál. Dále je zapotřebí vybrat dodavatele kvalitního materiálu. Z nekvalitních materiálů se totiž nedá vyrobit okno nejvyšší kvality. A nakonec je vhodné mít pro výrobu oken moderní CNC stroje. Nejmodernějšími stroji pro výrobu plastových oken v ČR disponuje společnost OKNOPLASTIK s.r.o.

Náš tip: Aby vám okna vydržela déle jako nová, nezapomeňte si pořídit kvalitní čistič oken.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top