TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Vybíráme kusový koberec. Jak na to?

Vybíráme kusový koberec. Jak na to?

Klasický koberec je v současné době jeden z nejběžnějších materiálů, který využíváme jako podlahovou krytinu. Je levný, snadno dostupný, umožní jednoduchou pokládku, ale i snadnou údržbu. Koberec ale nutně nemusí sloužit jenom k tomu, aby vytvořil souvislou vrstvu podlahy. Příkladem jsou kusové koberce, které mohou ve vašich interiérech sloužit i jako dekorace – v obývacím pokoji, v ložnici, ale třeba i v předsíni. Záleží pouze na vašem vkusu, ale i na tom, jaký vyberete. A jaké jsou konkrétní možnosti?

43255002000300

Začínáme tvarem

To hlavní, na co bychom se měli při výběru zaměřit, je samozřejmě tvar samotného koberce. Současné varianty počítají jak s těmi pravoúhlými, tak samozřejmě i zaoblenými možnostmi. Vybrat tak můžete konkrétní typ, mezi které patří:

  • Klasický čtverec
  • Klasický obdélník
  • Kruh
  • Ovál

Vybíráme konkrétní materiál

Jakmile máme jasno v samotném tvaru, můžeme se v našem výběru pustit dále a zaměřit se na konkrétní materiál, ze kterého by měl být koberec vyroben. Zde můžeme jít cestou přírodní, ale také té chemické. Zvolíme-li první variantu, nabízí se nám vlna, která je nejenom kvalitním, ale i hřejivým materiálem. Z hlediska chemických variant je to akryl, nebo polypropylen.

Barevná kombinace a účel použití

Tyto dvě možnosti spolu velmi úzce souvisí. Je jasné, že pro použití v předsíni zvolíme raději tmavší odstín, na kterém nebudou nečistoty tolik vidět – tyto typy bývají označované i jako běhouny. Naopak obývací pokoj nebo ložnice si zaslouží skvělé prosvětlení barvami, jako je oranžová, modrá, ale i zelená. Bát se ale nemusíme ani konkrétních ornamentů, které mohou souviset s abstraktním či nadčasovým designem, klasickým provedením, nebo provedením připomínající dálný východ.

S tím ostatně souvisí také typ kusových koberců, kdy mezi dnes nejvyhledávanější varianty patří ty moderní, které pomalu ale jistě nahrazují klasické perské koberce, které byly s interiéry spjaté po desítky let. Kapitolou samu pro sebe jsou poté koberce dětské, vytvořené s důrazem na mnohem větší odolnost.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top