TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak vyčistit koberec rychle a efektivně?

Jak vyčistit koberec rychle a efektivně?

Máte doma krásný koberec s dlouhými chlupy, ve kterém se neustále zachytávají drobečky od večeře nebo všudypřítomný prach? Nezoufejte, poradíme vám, jak ho vyčistit rychle a bez zbytečné námahy. Od luxování, po mytí vodou i suchou cestou.

Vysávání jako první pomoc

První, co každého napadne při čištění koberce, je samozřejmě vysavač. Je to rychlé, nepředstavuje to žádnou velkou námahu a zdá se, že koberec uklidí pořádně. To je bohužel pouze zdání. Ne, že by luxování bylo zbytečné, ale vyčistí koberec jen na povrchu. Tudíž se tato metoda hodí při rychlém každotýdenním úklidu, kdy potřebujeme především odstranit drobky a usazený prach. Pozor by si měli dát majitelé pravých perských koberců, jejichž vlákna se mohou tlakem, který vyvíjí lux trvale poškodit.

Voda zabere vždy

Nejúčinnější cesta je bezesporu vydrhnout koberec vodou a speciálními mycími přípravky. Díky tomu se vyčistí opravdu do hloubky a a velice důkladně. Tato metoda má však několik zásadních úskalí. Jestliže máme doma lacinější koberec nebo naopak ručně barvený, je třeba si dát pozor, jaké přípravky použijeme. Pokud totiž budou agresivnější, je možné, že původní barva koberce bude narušena. Další nevýhodou mokrého čištění je, že musíme čekat jistý čas (často i několik hodin), než koberec plně vyschne a teprve potom můžeme dát zpět nábytek a pokoj znovu zaplnit.

Suché čištění je sice dražší, ale také rychlejší

Metoda suchého čištění je vhodná především pro svou šetrnost, rychlost a minimální námahu. Na druhou stranu více zatíží naší peněženku. Většinou funguje tak, že zakoupený speciální přípravek (pokud nemáme objednanou přímo firmu) rozsypeme po ploše koberce, kterou chceme vyčistit. Hned na to jej pomocí kartáče zatlačíme do koberce a necháme působit. Jako poslední krok vše důkladně vysajeme. Tato metoda je velice účinná a vcelku nenáročná, na druhou stranu je podstatně dražší, než čištění vodou a navíc nevyčistí větší skvrny, spíše oživí barvy.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top