TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Interiér / Pět tipů, jak opticky zvětšit interiér

Pět tipů, jak opticky zvětšit interiér

Ne každý z nás má k dispozici rozlehlý dům s velkými pokoji. Mnohdy se musíme vměstnat i do skromnějších bytů, kde je třeba s prostorem hospodařit. Rozměry pokoje pochopitelně nezměníme, co ale změnit můžeme, je optický dojem, který místnost vyvolává. Pokud potřebujete místnost opticky zvětšit, je hned několik možností, jak to provést.

Stěny a barvy

Obecně rozšíření prostoru vám zajistí zejména světlé jasné barvy. Skvělá barva pro stěny je tedy bílá. Ani pestrým tónům se však nemusíte vyhýbat. Stačí kombinovat plochy ve světlých tónech vybrané barvy s tmavšími. Třeba světle zelenou s trávovou, nebo pastelovou žlutou s citronovou.

Podlaha chce umírněnost

Pokud jde o podlahu, ideální je volba jednotného provedení a jedné barvy. Díky jednolitosti se prostor opticky roztáhne a sjednotí. Nejvhodnější potom je, aby byla podlaha mírně tmavší, než stěny. Právě tato kombinace prostor opticky rozšíří. Volit tedy můžete tmavší plovoucí podlahu v dekoru dřeva, dlažbu, nebo koberec na míru.

Na strop volte jas

Ačkoliv možná patříte mezi milovníky temné noční oblohy, strop vašeho malého interiéru by měl být jednoznačně světlý, ideálně bílý. Tmavé tóny by vytvářely dojem stísněnosti.

Vybavení volte menší a bez vzorů

Vybavení interiéru, zejména nábytek, pak volte raději nižší a členitý. Masivní jednolité obývací stěny interiér zmenší. Doplňkové dekorace, ale třeba i potah sedačky nebo sedací soupravy, pak vybírejte bez symetrických vzorů. Vybírejte buď vzory asymetrické, nebo jednobarevné modely. S doplňky to ale nepřehánějte, přeplácaný interiér působí opět stísněně.

Z doplňků vsaďte na zrcadla a světlo

Z doplňků směle volte zrcadla, která opticky zvětšují prostor. Podobně fungují i kovové prvky, které odrážejí světlo. Doplňky z kovu a jiných lesklých materiálů jsou proto rovněž vítány. Pro zakrytí oken volte světlé průhledné záclony a nebojte se vybavit byt lampami. Světlo vyvolává dojem prostornosti.

1 komentář

  1. Très bon l’écran tolbâ&taquo;&nasp;“Cl€™est pas l’informatique le problème, mais c’est comment produire une énergie propre pour le faire fonctionner”.OUI, OUI et re-OUI!!!  »Ironique j’espère?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top