TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Interiér / Kamna versus krb – jak se doma nejlépe ohřát?

Kamna versus krb – jak se doma nejlépe ohřát?

Pokud chladnému ovzduší v interiéru neholdujete, pak by se vám mohl hodit krb nebo kamna. Možná ale nevíte, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl, a co by bylo nejlepší si pořídit. Pak čtěte dále.

Kamna

Kamna nejsou napevno vystavěná v interiéru, ale naopak jsou samostatným objektem s uzavřeným ohništěm. Jejich instalace do interiéru je proto snazší. Krbová kamna jsou vyráběna z kovu, kamenů, nebo betonu. Nejběžněji pořizovaná jsou krbová kamna, která mají prosklená dvířka, kterými je vidět plamen. Vhodnější jsou spíš pro příležitostné vytápění, například v rekreačních chatách. Oblíbená jsou i kachlová kamna, jejichž výhodou je velmi dlouhá akumulační doba a retro dizajn, který se snaží zapadnout do prostředí našich babiček a dědečků.

01v

Krb

Krb má na rozdíl od kamen ohniště otevřené a představuje tradiční řešení známé zejména ze starších domů. S ohledem na možné nečistoty v interiéru, riziko přeskočení jiskry do místnosti, ale i kvůli nízké výhřevnosti je však tato varianta dnes spíše výjimečná.

1v

Krbová vložka

Jakýmsi kompromisem mezi krbem a kamny je krbová vložka, která je vestavěná ve zdi. Její výhodou je zejména možnost rozvádět teplý vzduch do různých místností v domě, což díky účinnosti vyhřívání až 80 procent dokáže proměnit každý interiér v teploučký ráj. Větší tepelný komfort vám už zajistí snad jen infrasauna.

2KAM1066_1b

 

1 komentář

  1. Krbová vložka je podle mě naprosto jasná volba. My si teď pořídili tuto http://www.flamen.cz/cz/produkty/krby/rada-omega/1235-omega-f-s-92000066.html , a ještě jsme ji teda neměli šanci úplně pořádně otestovat, ale vypadá mega kvalitně 🙂

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top