TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jakých chyb se vyvarovat při pořizování akvarijních dekorací?

Jakých chyb se vyvarovat při pořizování akvarijních dekorací?

Každý nadšený akvarista si chce akvárium sestavit podle svého vkusu. Při zařizování akvária může popustit uzdu fantazii a realizovat své nápady. Někdy se však může stát, že v tvůrčím zápalu zvolí nevhodné typy dekorací, které nebudou obyvatelům nádrže zcela vyhovovat nebo jim dokonce mohou uškodit.

Proč akvarijní dekorace?

Akvarijní dekorace nejsou pouze estetickým prvkem, který obyčejné akvárium přemění v úžasné místo s propletenci kořenů, barevnými oblázky a nejrůznějšími doplňky, kolem kterých proplouvají rybky. S pomocí dekorací byste živočichům měli především vytvořit prostředí, na které jsou ve volné přírodě zvyklí, aby se cítili jako ve svém přirozeném prostředí. To znamená, že je potřeba zajistit jim dostatek skrýší a míst k odpočinku, ale také prostor, kde mohou volně plavat, aniž by jim dekorace bránily.

Jaké jsou tedy nejčastější chyby, kterých se akvaristé dopouštějí?

Nedostatek dekorací

Někteří akvaristé preferují akvária bez jakýchkoliv dekorací, aby lépe vynikly ryby, které chovají. Prostředí, ve kterém se ryby nemají možnost v případě potřeby ukrýt před ostatními obyvateli nádrže nebo si jen na chvíli v zákoutí dekorace odpočinout, je pro ryby stresující. Stresované ryby jsou náchylnější k onemocněním a mohou se začít chovat nepřirozeně nebo agresivně.

Přebytek dekorací

Pokud to s množstvím dekorací přeženete a prostor v akváriu jimi vyplníte více, než je žádoucí, nebudou mít ryby dostatek místa na plavání, dekorace na ně budou působit rušivě a rybky budou dezorientované, vyplašené a ve stresu.

Nevhodně zvolené dekorace

Do akvária nevkládejte předměty, které k tomu nejsou určené, i když mohou skvěle doplňovat scenérii, kterou jste vytvořili. Z přírodních materiálů byste do akvária mohli zavléct nežádoucí bakterie, plísně a parazity. S dekoračními předměty dokonce toxické látky, které některé výrobky mohou uvolňovat a ohrozili byste zdraví i život obyvatel nádrže.

Jaké dekorace jsou do akvária vhodné?

Ať už akvárium zařizujete v jakémkoliv stylu, všechny dekorace, které pořizujete, by měly být pro akvária přímo určeny. Pokud si však do nádrže chcete přidat větve nebo kamínky, které jste si přinesli z procházky, musíte je pořádně vyčistit a ošetřit, abyste si do nádrže nezavlekli již zmíněné bakterie, plísně a parazity. Ošetření kořenů je poměrně náročné a zdlouhavé a mnoho akvaristů si je proto raději zakoupí v obchodě s akvaristickými potřebami.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top