TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Smart home: Co umí chytrá domácnost?

Smart home: Co umí chytrá domácnost?

Díky moderním technologiím můžete pomocí mobilního telefonu ovládat topení, zamykání, rozsvěcení světel a mnoho dalších domácích úkonů. Neděste se složitého zapojování a nesrozumitelné technologie – smart home je tu pro každého. Jak může ulehčit život?

Revoluce v domácím prostředí

Moderní technologie se z osobní a pracovní roviny rychle dostávají i do našich domovů. Přebudování současné na chytrou domácnost však může být finančně nákladnější, záleží, co vše budete chtít do nového systému zapojit. Pokud nemáte našetřeno, může vám pomoci třeba Zonky – půjčka od lidí pro lidi.

Co vše může být součástí chytré domácnosti?

K založení chytré domácnosti budete nejprve potřebovat centrální jednotku (hub), kterou propojíte s routerem pro přístup k internetu. Postupně pak k hubu připojujete chytré spotřebiče a ty ovládáte v aplikaci.

Chytré mohou být mimo jiné:

  • zásuvky a vypínače – ovládání zapojených přístrojů, hlídání spotřeby a bezpečnosti,
  • světelné zdroje – vypínejte světlo z postele nebo nastavte automatické zhasnutí všech světel po určité hodině,
  • zdroje topení – hodí se třeba i na chalupě, kde si zatopíte ještě před příjezdem,
  • audiosystém – hudbu můžete pouštět klidně jen vyslovením příkazu prostřednictvím hlasového asistenta,
  • bezpečnostní prvky – kamery, detektory pohybu, kouře a oxidu uhelnatého, alarm. V případě problému vás aplikace okamžitě upozorní a vy máte šanci zabránit škodám.
  • dveřní zámky – můžete je na dálku odemykat i zamykat a zabouchnuté klíče se stanou minulostí,
  • květináče – postarají se o dostatečný přísun vody vašim rostlinám, i když budete pryč delší čas.

Automatické profily ulehčí běžný provoz

Nastavením speciálních profilů pak získáte třeba ráno čas navíc. Aplikace může automaticky v daný čas třeba vytáhnout elektrické rolety, spustit topení, zapnout kávovar a upravit jas světel. Díky tomu můžete vstávat bez myšlenek na chod domácnosti a případně si i trochu přispat. Nebo lze nastavit automatické zhasnutí celého domu, zamknutí zámku a sepnutí detektorů pohybu v danou noční hodinu a pak se nebudete stresovat tím, zda jste na něco nezapomněli.

Kromě komfortnějšího života vám chytrá domácnost poskytne i kontrolu nad vaším domovem, pokud z něj odejdete do práce nebo odjedete na dovolenou. Hlasový asistent vám pak ulehčí ovládání domácnosti, umí předčítat zprávy, sepnout pračku i oznámit příchozí hovor. Užijte si moderní výdobytky a hoďte za hlavu běžné starosti – investice do chytrého domova se vyplatí.

Foto: BENCE BOROS, Unsplash

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top