TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jaký je rozdíl mezi balkonem a lodžií?

Jaký je rozdíl mezi balkonem a lodžií?

Pokud si chcete vytvořit příjemné posezení na čerstvém vzduchu, přestože bydlíte v panelovém bytě uprostřed města, jako alternativa se vám nabízí balkon, respektive lodžie. Starší panelové domy však často disponují méně bezpečnými balkony, které vyžadují výměnu. Často se majitelé rozhodují nahradit klasický balkon za atraktivnější lodžii. V následujících řádcích vám prozradíme, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma variantami.

Co je to balkon?

Balkon je v podstatě jednoduchá ocelová konstrukce se zábradlím a betonovou základnou, přičemž ani jedna strana nemá nosnou zeď. Balkóny nemají zastínění, a tak na ně praží během letních měsíců ostré slunce. Stejně tak absence bočních stěn znepříjemňuje pobyt na balkoně, když je větrné či deštivé počasí. Samonosné balkony se dají zrekonstruovat, aby se jejich prostor mohl využívat, nicméně přijatelnější je nahradit je lodžiemi.

Co je to lodžie?

Pravděpodobně vás zajímá rozdíl mezi balkonem a lodžií. Druhá zmíněná varianta je v podstatě zastropená plošina zasazená mezi dvě nosné zdi, které vás oddělují i od sousedů. Potom se můžete klidně opalovat, aniž by se na vás dívali sousedé. Soukromí je tedy větší, navíc je lepší ochrana proti povětrnostním vlivům.

Lodžie jsou navíc v různých tvarech, nemusí se zůstávat pouze u obdélníkové varianty. Dokonce se dají nainstalovat i na panelové domy, které nemají nové balkony, případně nedisponují žádnými. Jedno okno se nahradí balkonovými dveřmi, připraví se konstrukce a nosné zdi.

Lodžie bývají zapuštěné, ovšem zmenšují obytnou plochu bytu, polozapuštěné a předsazené. Chcete tedy se sousedy renovovat balkony a lodžie? Žádný problém. Obraťte se na společnost Montážní práce FiMont s.r.o., která v dané oblasti působí dlouhá léta. Více informací o nabízených službách najdete na webu www.fimont.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top