TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak prodat byt bez realitky?

Jak prodat byt bez realitky?

Spousta lidí by vám řekla, že prodávat nemovitost bez realitky jsou zbytečné starosti navíc a skutečně je na tom mnoho pravdy. Člověk, který je neznalý zákonů, neví, podle čeho stanovit cenu nebo jak sepsat dobrý inzerát, si prodejem na vlastní pěst pouze přidělá starosti. Možná jste ale zkušení, máte pro strach uděláno, nebo se dokonce chcete dozvědět, jak funguje trh s nemovitostmi. V takovém případě směle do toho!

Prodat nemovitost je podstatně složitější než nabídnout na bazaru použitou skříň. Jde o komplikovanou záležitost, na které se v realitní kanceláři podílí několik odborníků. Možná sami dojdete k závěru, že sice nepotřebujete realitku, ale pár odborných rad si přece jen budete muset zaplatit.

Nejčastěji lidé potřebují odhadce nebo advokáta

První kámen úrazu je už samotný odhad ceny nemovitosti. Zřejmě víte, kolik byste za svůj byt či dům chtěli dostat, ale tušíte, jaké jsou běžné ceny v dané lokalitě? Odhad nemovitosti je lepší svěřit odborníkům. Na internetu dohledáte i celé portály věnované prodeji nemovitostí, kde je možné si objednat jednotlivé služby, pokud nechcete platit realitní kancelář.

Podobně důležitou osobou je také advokát. Budete potřebovat dobrou smlouvu, možná ani nevíte, jestli se platí daň z prodeje nemovitosti a kdo ji má na starost. Advokát tohle všechno zajistí, pomůže vám zpracovat i návrh na vklad do katastru nemovitostí.

Naopak sami můžete vyřešit sestavení inzerátu a nafocení nemovitosti. Profesionální fotograf dokáže divy, ale dnes už má dobrý foťák v telefonu kde kdo. Pokud zvládnete byt trochu naaranžovat a nafotit v hezkém světle, máte šanci na úspěch.

Jaká jsou největší rizika prodeje na vlastní pěst?

Tím prvním je již zmiňovaný odhad nemovitosti. Jestliže nastavíte nízkou cenu, ošidíte sami sebe. Při příliš vysoké částce budete mít problém nemovitost prodat.

Dalším rizikem je špatná smlouva. Jestliže si stáhnete kupní smlouvu z internetu, riskujete, že v ní nebude vše potřebné. Kupující může najít nějakou skulinku a prodej se pak potáhne dlouhé měsíce. Nebo možná žádnou skulinku nenajde a až po letech objevíte chybu.

Kromě toho riskujete, že bude prodej trvat dlouho. Investujete svůj čas i peníze do inzerce a zájemci se neozývají. Sami nejspíš ani nevíte, čím to je. Proč není váš inzerát zajímavý? Je cena příliš vysoká? Kdo vám teď poradí?

Nejčastější důvod, proč chtějí lidé prodávat nemovitost bez realitky, je provize realitní kanceláři. Maxima Reality však ukazuje i jinou cestu. Této realitní kanceláři nic neplatíte, protože provizi jí dává kupující. Nezní to lákavě? Možná byste svou snahu o prodej bez realitky měli ještě přehodnotit. Mimo jiné vám totiž realitka dokáže zajistit výkup nemovitosti za hotové.

Zdroje:
https://www.maxima.cz/blog/bez-realitky-na-co-si-dat-pozor-pri-prodeji-bez-realitni-kancelare/
https://www.maxima.cz/blog/vykup-nemovitosti-vykup-domu-a-bytu-za-hotove/

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top