TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak připravit bazén na novou sezónu?

Jak připravit bazén na novou sezónu?

V posledních týdnech nebylo moc hezké počasí, a tak spousta lidí odložila jarní zprovoznění bazénu na později. Pokud mezi ně taky patříte, věřte, že teď už je nejvyšší čas. A jak správně nachystat bazén na další koupací sezónu?

Zprovoznění bazénu je doporučováno provádět tehdy, když teplota vody dosáhne 10 °C. Můžete to pro zajímavost přeměřit, tahle teplota je ale v současné doba dost reálná.

Dopusťte vodu a zapněte všechny technologie

Jestli jste bazén správně zazimovali, máte odpuštěnou vodu a na hladině vám plavou dilatační plováky či PET lahve použité jako jejich náhrada. Prvně byste tedy měli vyjmout tyto plováky a pomocí síťky z bazénu vylovit hrubé nečistoty (větvičky, listí apod.).

Pak zavřete všechny ventily (sání, protiproudé čerpadlo atd.) a dopusťte vodu. Namontujte čerpadla, na těsnění je možné nanést trochu silikonové vazelíny, aby nedošlo k přetočení a poničení. Utahujte opatrně, obzvlášť plastová šroubení se snadno poškodí.

Otevřete ventily, zapněte čerpadlo a je hotovo. Pak je jen vhodné ještě po pár dnech zkontrolovat těsnění všech spojů. Kdyby bylo cokoliv v nepořádku, obraťte se na profesionály.

Usměrněte hodnotu pH a volného Cl

Zda je voda čistá, poznáte často už na první pohled. Rozhodně ale změřte pH, které by se pro bazén mělo pohybovat mezi 7,2 a 7,6. Nezapomeňte ani na chlór se správnými hodnotami mezi 0,1 a 0,6. Měřte je nejlépe po ukončeném filtračním cyklu.

Pravděpodobně bude třeba aplikovat chemické prostředky. Zkuste to ale postupně. Jestli naměříte větší odchylku pH než dva stupně, aplikujte přípravek v menších dávkách a rozdělte snižování pH do několika dní.

Buďte trpěliví. Běžně se stává, že voda ztratí původní barvu. Stará voda reaguje s tou nově dopuštěnou a s chemickými prostředky. Dejte tomu čas, klidně prodlužte filtrační cyklus.

A moudro na závěr? Jestli si s jarním zprovozněním bazénu vůbec nevíte rady nebo na něj nemáte čas, prostě oslovte odborníky. Za svými zákazníky takhle běžně jezdí například technici z firmy Albixon. Pomohou vám, i když nemáte bazén od nich, neváhejte se ozvat.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top