TOPlist
26. 04. 2024
Domů / Zajímavosti / Výběrem sídla pro podnikání se musíte zabývat hned při rozjezdu vašeho byznysu. Jaké máte v tomto ohledu možnosti a bez čeho se při registraci firemního sídla neobejdete?

Výběrem sídla pro podnikání se musíte zabývat hned při rozjezdu vašeho byznysu. Jaké máte v tomto ohledu možnosti a bez čeho se při registraci firemního sídla neobejdete?

Výběr sídla pro podnikání by rozhodně neměl být brán na lehkou váhu. Výhody či případné nedostatky jednotlivých možností, které přicházejí v úvahu, mohou mít na každodenní fungování vašeho byznysu nezanedbatelný dopad. Co tedy od té které varianty očekávat a co budete pro registraci sídla vaší společnosti potřebovat?

Výběr sídla pro podnikání jako první krok k vašemu úspěchu

Ještě než se vrhnete na byznys, musíte zařídit spoustu formalit a jednou z nich je i registrace vašeho firemního sídla. Pro tento účel je nutné použít zvláštní formulář. Jedná se konkrétně o tzv. „návrh na zápis do obchodního rejstříku“ a podat jej musí jednatel společnosti u krajského soudu. Nezbytný je také doklad totožnosti a rovněž dokument, jehož obsahem je právní důvod pro užívání prostor, které si člověk jako sídlo firmy vybere. Je to vlastně jakési prohlášení majitele nemovitosti, že s celou věcí souhlasí. Nesmí být starší než čtvrt roku a musí být samozřejmě opatřeno úředně ověřenými podpisy. Nezapomeňte také na výpis z katastru nemovitostí, bez něhož to rozhodně nepůjde.

Je asi zřejmé, že byrokratická náročnost podnikání je u nás značná, přesto se čas od času firmy nějakých úlev od státu dočkají.

Vy se můžete pokusit zajistit celý proces vlastními silami, ale bude-li to nad vaše schopnosti, nechte si poradit na živnostenském úřadě, případně vše delegujte na nějaké profesionály, kteří to za přiměřený poplatek zařídí za vás.

 

Skutečná nebo virtuální kancelář?

Váháte mezi využitím nějaké reálné kanceláře či provozovny a svěřením se do rukou některého z provozovatelů tzv. virtuálních kanceláří? Ještě než učiníte krok tím či oním směrem, ujasněte si alespoň základní atributy obou možností. Některé podnikatelské obory se bez vlastních prostor obejít nemohou a je potom jen logické, že oficiální sídlo svojí firmy umístí právě tam a věc je pro ně vyřešena.

Je tu však i řada takových profesí, které ke svojí činnosti reálnou provozovnu nepotřebují vůbec anebo ji využijí pouze příležitostně. Jde například o IT specialisty, zprostředkovatele řady finančních produktů či poradenské společnosti všeho druhu. Zástupci těchto a podobných oborů mohou reálně uvažovat o využití služeb některého z provozovatelů tzv. virtuálních kanceláří a značné procento z nich se také pro tento způsob zřízení firemního sídla nakonec rozhodne.

Snadnou cestu k prestižní adrese zvolilo již přes 20 % firem

K výhodám virtuálních kanceláří, které si už vyzkoušela celá řada našich firem a podnikatelů, patří vcelku snadná možnost zisku nějaké prestižní adresy pro účely zřízení sídla společnosti. Dobře zvolená adresa v lukrativní čtvrti velkoměsta může v ideálním případě vaše podnikání dostat o třídu výše. V našich končinách je k těmto účelům vcelku pochopitelně nejčastěji využívána Praha, která je v mnoha ohledech jedním z nejpříhodnějších míst pro byznys i pro život obecně. Je zkrátka faktem, že na společnost, která svůj byznys oficiálně řídí například ze Staroměstského náměstí nebo nedaleké ulice Na příkopech mnoho obchodních partnerů i potenciálních klientů jednoduše pohlíží jako na solidní a úspěšnou.

Nějaká „dobrá adresa“ proto při podnikání často sehraje zásadní roli a má vliv i na to, jestli se někdo stane vaším zákazníkem či nikoliv!

Záhy oceníte i úsporu času a financí

Pokud snad zrovna nevlastníte nějakou solidní provozovnu či příhodné kancelářské prostory a měsíc co měsíc za jejich nájem vydáváte mnohatisícové částky, určitě oceníte i citelný rozdíl ve výdajích, který vám působení v rámci virtuální kanceláře přinese. Poplatky za poskytnutí sídla a to včetně řady doprovodných služeb se zde totiž nejčastěji pohybují pouze v řádu stokorun. Ušetříte i na mzdových nákladech, jelikož drobnou administrativu spojenou s každodenním chodem firmy za vás zpravidla obstará poskytovatel vašeho firemního virtuálního sídla. A nepochybně vám zbude i dost času, který je jinak pro zařizování těchto podružných záležitostí spojených z byznysem potřeba.

Čas i peníze, které díky tomuto způsobu provozování vaší společnosti uspoříte, můžete využít efektivněji a to třeba k dalšímu rozvoji podnikatelských aktivit.

Vyzkoušet to můžete i v zahraničí

Máte-li k takovému kroku pádné důvody, které nejčastěji spočívají v možnosti placení nižších či téměř žádných daní, můžete pochopitelně uvažovat i o zřízení sídla vaší společnosti v cizině, v některém z takzvaných daňových rájů. Kromě výše daňové zátěže pak často oceníte i to, že se vám podařilo uniknout před vysokou mírou byrokracie a zbytečného papírování, což jsou jednoznačně jevy provázející byznys u nás doma.

Kde to můžete konkrétně zkusit?

V Evropě Mimo Evropu
IRSKO BAHRAJN
KYPR BARBADOS
LICHTENŠTEJNSKO GRENADA
LUCEMBURSKO MACAO
MALTA NAMIBIE
MONAKO PANAMA

Nezapomeňte však na skutečnost, že pověst to vaší firmě rozhodně nevylepší. Takže pokud vám záleží na míře uznání a společenské prestiže anebo snad máte do budoucna v úmyslu sáhnout si na některou ze státních zakázek, pak od této varianty raději ustupte.

Ať už se rozhodnete jakkoliv…

Možností se vám tedy ohledně zřízení firemního sídla nabízí celkem dost a to jsme ani nezmínili skutečnost, že je to možné zařídit i na drese vašeho trvalého bydliště. Ale o tom snad někdy příště.

Ať už se však rozhodnete jakkoliv, mějte na paměti, že dobře zvolené sídlo firmy je pouze jedním z předpokladů vašeho budoucího podnikatelského úspěchu, i když je to nepochybně předpoklad důležitý. Víte už nyní, které variantě dáte přednost nebo se snad potřebujete dozvědět něco dalšího, co jsme dnes v našem článku opomněli? Co by to mělo být?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top