TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Ani stará domácnost nerezaví! 3 tipy, jak odstranit rez

Ani stará domácnost nerezaví! 3 tipy, jak odstranit rez

Stačí trocha vlhkosti a červenohnědý nepřítel je tu. Skvrny od rzi se ale dají poměrně snadno vyčistit. Když postupujete citlivě a máte k ruce šikovné pomocníky, nemusíte poškozené povrchy ani zdlouhavě drhnout. Poradíme vám, čím rychle vyčistíte kuchyň, koupelnu i další prostory v domácnosti.

 

Speciální čističe nepotřebujete – postačí vám ocet, citron, soda a sůl

Nepotřebujete drahé čističe ani kvanta chemie. Rzi se zbavíte snadno i s pomocí přírodních surovin, které běžně máte ve svojí domácnosti. Stačí jen vědět, po čem sáhnout a jak s tím pracovat. S našimi jednoduchými návody vyčistíte snadno vše – od zahradního náčiní přes vybavení kuchyně až po nejrůznější spotřebiče.

1. Tipy, jak odstranit rez v kuchyni

Nerezové nádobí snadno vyčistíte jedlou sodou nebo s pomocí citronu. Rezavých skvrn v nerezovém dřezu se pak zbavíte bramborovými slupkami nebo octem s jedlou sodou. A podobní pomocníci vám pomohou i tehdy, pokud doma máte regály, nerezové spotřebiče nebo jiný kovový nábytek. Můžete namočit hadřík do octu, nebo si vytvořit kašičku z jedlé sody.

Otisky prstů a skvrny od vody, které také často ulpívají na nerezových materiálech, pak odstraníte s pomocí oleje. Stačí na hadřík nebo papírovou utěrku kápnout pár kapek a povrch přeleštit. Jen si dejte pozor a na nerezové povrchy nikdy nepoužívejte čisticí prostředky s chlórem. Bělicí přípravky by je mohly poškodit. A se solí raději také příliš neexperimentujte, ta by mohla vytvořit nehezké škrábance.

TIP: Vytahujete občas rezavé příbory přímo z myčky? Přidejte do příborového košíku tři kuličky smotaného alobalu. Skvrny díky nim rychle zmizí.

2. Rady, jak odstranit rez v koupelně

S korozí se lidé setkávají především u starých litinových van. Rzi je v takovém případě nejlepší předcházet antikorozním nátěrem. Ani moderní vybavení se ale rzi úplně nevyhne, minimálně v oblasti koupelnových baterií, kovových držáků a madel to bývá častý problém.

Pokud chcete dobře vyčistit jak vanu samotnou, tak i její doplňky, připravte si vlastní čisticí směs smícháním teplého vinného octa se solí v poměru 3:1. Ošetřete místa zasažená rzí, po 20 minutách vše opláchněte teplou vodou a uvidíte, že bude koupelna zářit čistotou. Pokud máte v koupelně kovové regály, můžete použít i osvědčený ocet bez soli.

3. Návod, jak odstranit rez z kovových předmětů

Domácí nářadí, drobnější kuchyňské náčiní, případně i příbory zbavíte rzi jednoduše tím, že je vložíte na pár hodin do sklenice s octem. Větší kusy můžete polít, nebo je přetřít hadříkem namočeným v octu. Když necháte kyselinu pár hodin působit, půjde rez snadno setřít. Dbejte ale na pokyny výrobce a zjistěte si, jestli není ocet pro daný materiál příliš agresivní. Některé čisticí prostředky a minerální soli totiž mohou způsobovat poškození povrchu a změnu barvy.

Používáte některou z tradičních ingrediencí, na které spoléhaly už naše prababičky, nebo máte vlastní osvědčený recept? Podělte se s námi o svoje tipy.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top