TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak na nákup domácích spotřebičů?

Jak na nákup domácích spotřebičů?

Bez přístrojů, jako je myčka, lednička nebo televize, se dnes neobejde prakticky žádná moderní domácnost. Každý, kdo si někdy s výběrem těchto produktů začínal, ale dobře ví, že nabídka je široká a často velmi nepřehledná. Jak se v ní tedy vyznat a dostat za své peníze odpovídající kvalitu? Poradíme vám, jak při nákupu postupovat. Spousta uživatelů se nechá v první řadě zlákat líbivým designem, ten by ale neměl být hlavní prioritou.

Lerele / Pixabay

První zásadní aspekt mají všechny tyto přístroje společný. Je jím energetický štítek. Pojďme si tedy povědět, k čemu slouží a jak se v něm orientovat.

Energetický štítek

Z energetického štítku zjistíte energetické a další zásadní vlastnosti přístroje. V první řadě na něm najdete energetickou třídu, podle které poznáte úspornost přístroje. Většinou je na štítku uvedená i průměrná roční spotřeba a další vlastnosti. Co tedy najdete na štítcích myček, ledniček a televizí?

Myčky – na energetickém štítku myček najdete kromě energetické třídy a roční spotřeby energie také roční spotřebu vody, třídu účinnosti sušení, kapacitu uvedenou v sadách nádobí a hlučnost myčky

Ledničky – energetický štítek lednic vám prozradí energetickou třídu, roční spotřebu, objem lednice a mrazáku a hlučnost

Televize – zde se samozřejmě opět setkáme s energetickou třídou a roční spotřebou energie. Štítek dále uvádí také energetickou spotřebu za jednu hodinu provozu, úhlopříčku v centimetrech a palcích a symbol vypínače, který najdete u televizorů, jejich spotřeba ve vypnutém stavu nepřesáhne 0,01 W.

A co dál?

Hlavní je stanovit si priority. Vždy je nejlepší pátrat po co nejúspornějším modelu. Objem myček a ledniček by se měl odvozovat od počtu členů domácnosti, úhlopříčka televize zase podle velikosti místnosti a tak dále.

Po základních parametrech přijdou na řadu funkce a vybavení přístroje, kde už jde opravdu hlavně o vaše priority a požadavky.

Přijde vám to složité? Pro radu nemusíte jít daleko. Dnešní internetová doba má mnohé výhody, mimo jiné webové stránky, které vám rychle a zadarmo poradí s výběrem prakticky čehokoliv. Najdete zde vysvětlené jednotlivé parametry přístrojů a doporučení, co bude vhodné právě pro vás. Není od věci podívat se i přímo na testy a recenze různých výrobků, třeba právě tam najdete ideální variantu. Při hledání například narazíte i na weby, které se věnují zejména spotřebičům, a najdete na nich mimo jiné právě i test myček, test TV a nebo také návod jak vybrat lednici.

Kromě testových stránek vám často pomohou i recenze uživatelů, které najdete například na stránkách e-shopů. Z nich často zjistíte i informace, o kterých se výrobce se svých popiscích nezmiňuje. Doporučujeme ale recenze brát přece jen s nadhledem, zejména když jsou v menším počtu, názory jsou vždy subjektivní a negativní zkušenost může být způsobená třeba závadou na konkrétním výrobku.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top