TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Proč recyklovat kovy?

Proč recyklovat kovy?

Recyklujete papír, sklo a plast? Pak jste jistě přesvědčeni o tom, že recyklace má svůj smysl. Z papíru jsou znovu vyráběny sešity do školy, kartonové krabice atd., ze skla vznikají nové lahve a z plastu je vyráběno mnoho dalších finálních produktů, mezi které patří například lavičky v našich parcích. Co se týče recyklace, neměli bychom ale zapomínat ani na třídění kovů. Proč?

Na recyklaci kovů je u nás velmi často zapomínáno, a přitom i tímto krokem můžeme přispět k ochraně životního prostředí a snížení nákladů ve výrobě. Kovové předměty jsou všude kolem nás. Jsou to plechovky od potravin, obaly od kosmetiky, stará kola, kovové ploty, okapy a mnohem více. Proč by tyto předměty měly končit na skládkách, když mohou dále sloužit pro dobrou věc?

Kam s kovovým odpadem?

Kovový odpad můžete odevzdat například ve sběrnách, které se zabývají výkupem kovového odpadu a kovového šrotu. Na těchto místech za něj dokonce dostanete zaplaceno. Další možností jsou přistavené kontejnery v jednotlivých obcích.

Platby za kovový odpad

Jedinou nevýhodou výkupu kovového odpadu je povinnost sběren platit za kov pouze bezhotovostně. K této legislativní změně došlo v roce 2015 z důvodu častých krádeží kovových předmětů. V případě, že sběrna toto pravidlo nedodrží, hrozí jí pokuta až do výše 1 milionu Kč.

Co není předmětem výkupu?

Důležitá je také otázka, jaké předměty můžete do sběrny přinést. Předmětem výkupu zpravidla bývá lehký i těžký kovový šrot, elektroodpad, kusový litinový odpad atd. V žádném případě do sběrny nenoste obaly znečištěné barvami a dalšími chemikáliemi.

TSR Czech Republic, s.r.o.

V České republice se výkupem kovového šrotu a kovového odpadu zabývá například společnost TSR Czech Republic, s.r.o. Chcete prodat svůj kovový odpad? Vyberte si z mnoha poboček společnosti po celé ČR. Více informací naleznete na www.tsrcr.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top