TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Zateplení stropu a podkroví

Zateplení stropu a podkroví

Podkroví už dávno nepatří k nouzo­vým řešením pro rozšíření obytného prostoru, ale představuje lákavou možnost o vytvoření působivých interiérů s nezaměnitelným charakterem. O velké oblibě tohoto typu bydlení svědčí časté úpravy a rekonstrukce půdních prostorů ve starších domech i podkroví, s nimiž počítají návrhy novostaveb.

loft-insulation-picture-3

Podkroví je ale zároveň, z hlediska energií a nároků na technické provedení, poměrně rizikovou částí stavby. Podkrovní interiéry jsou specifické nejen svým vzhledem a dispozicemi, ale také ze stavebního hlediska. Dělicí prvek mezi obytnými místnostmi a vnějším prostředím totiž netvoří stěna z klasických materiálů, ale upravená konstrukce krovu.

O střeše nad podkrovím se někdy mluví jako o “páté stěně” domu. To představuje docela jiné nároky, od přípravy projektu přes volbu materiálů až po řemeslné provedení.

K dokonalému řešení podkroví patří nejen starost o vlastní tepelné izolace, ale také o ochranu proti přehřívání a celkové fungování obytného interiéru. Jde přitom zejména o požadavky na tepelnou izolaci a vzduchotěsnost, s čímž souvisí skladba střešního pláště, typ střešní krytiny a volba izolačního materiálu.

Proč zateplovat?

S důkladným zateplením domu v místech, kde dochází k největším tepelným únikům, zvýšíte příjemnou tepelnou pohodu ve vašich interiérech a zároveň zredukujete platby za vytápění. A zateplení stropu je nedílnou součástí opatření pro snížení úniku tepla z daného objektu.

zatepleni-podkrovi_dsc01586

Jak na zateplení stropu?

Zateplení stropů je celkem snadná forma, jak uspořit až 30 % nákladů na vytápění ročně. Tento typ zateplení má nejnižší pořizovací náklady a většinou také nejmenší pracnost. Tepelná izolace brání nejen tepelným ztrátám stropem objektu, ale zároveň v horkých letních dnech zabrání průniku horkého vzduchu do vašeho domu.

Nejčastěji se zateplení stropů provádí položením vhodné tepelné izolace na stropní konstrukci, kterou je možné zateplovat také vnitřním způsobem. Jednou z možností je umístění izolace do podhledu pod stropem.

Druhá a častější metoda pro vnitřní zateplení stropu je nalepením izolantu kontaktním způsobem na dostatečně rovinný a únosný podklad. Výběr z těchto možností závisí na budoucích požadavcích na užívání prostoru nad či pod řešenou konstrukcí.

Jak na zateplení podkroví?

Volba vhodného zateplení podkroví je důležitým základem pro další energetické fungování podkroví. Izolaci lze umístit mezi krokve nebo nad ně, vždy záleží na typu střechy. Při izolaci krovu je situace složitější než třeba při izolaci zdí.

K omezení tepelných ztrát nestačí pouze umístit mezi krokve co největší vrstvu izolačního materiálu. Jako tepelnou izolaci můžeme použít minerální vatu nebo vatu se skelnými vlákny, hodně oblíbená varianta je také zateplení pomocí foukané izolace.

Za poskytnuté informace děkujeme několika stavebním společnostem a firmě IVPS s.r.o. – stavební firma Praha.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top