TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Borovice drobnokvětá a její kvalitní dřevo

Borovice drobnokvětá a její kvalitní dřevo

Okrasné stromy se dokáží postarat o jedinečný vzhled vaší zahrady. Díky nim bude okolí působit upraveným dojmem a vaše bydlení posunou zase o kousek dál. Přemýšlíte, který druh vybrat a jak se o něj starat? Seznámíme vás s borovicí drobnokvětou.

1181-borovice-drobnokveta-pinus-parviflora-glauca

Původ a vzhled

Zmíněná dřevina má svůj původ v horských oblastech ostrovů Honšú a Hokkaidó. Zde je schopná dosáhnout úctyhodné výšky až 30 metrů.

Borovici drobnokvětou charakterizuje pomalý růst. Díky němu se může pochlubit vysoce kvalitním hustým dřevem. To se v minulosti hojně využívalo v Japonsku v řezbářství.

Pro speciální kultivar „Glauca“ je typický mnohem nižší vzrůst. V dospělosti totiž dosahuje výšky pouze 5 až 10 metrů. Jeho větve rostou poměrně nepravidelně a převisají. Jehlice měří přibližně 7 cm a v každém svazečku jich najdete pět. Na stromech se přitom udrží tři až čtyři roky s krásnou zelenou, modrou či až stříbřitě šedomodrou barvou.

Náročná na pěstování?

Její požadavky na půdu nejsou nijak přehnané. Skvěle se borovici bude dařit i v chudších půdách a vysadit ji můžete i do skalnatých vřesovišť. Důležité je pro ni především dostatek světla, který byste této borovici měli rozhodně dopřát. Půda musí být dostatečně propustná, nejvhodnější je lehce vlhká.

Rozhodně se snažte vyvarovat trvalému suchu. Pokud bydlíte v chladnější oblasti, doporučujeme dále umístění situovat na chráněné místo – do závětří nebo třeba atria. Obávat se nemusíte ani pěstování v městském prostředí, které skvěle snáší.

Kde v zahradě vynikne

Vlastnosti borovice drobnokvěté z ní dělají skvělého adepta pro tvarování jako bonsaj. Její barevné provedení přitom rozzáří každou zahradu. Vysadit ji lze buď do nádoby, nebo do volné půdy, záleží zcela na vašich preferencích a možnostech. Obdivovat jí poté můžete například na terase, v již zmíněném atriu nebo každý den u vstupu do domu.

Pro více informací navštivte web www.okrasne-stromy.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top