TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Počítejte při pořízení nebo modernizaci výtahu s novou evropskou normou

Počítejte při pořízení nebo modernizaci výtahu s novou evropskou normou

Plánujete výstavbu nové budovy nebo chcete váš současný výtah modernizovat? Informujte se nejprve o změnách, které způsobí dvě nové evropské normy platná od 1. září 2017. Obě normy jsou určené pro nákladní a osobní výtahy a více dbají na bezpečnost přepravovaných osob a servisních techniků. Více se dočtete v článku.

idealni-bydleni-924_elevator_01

Nová evropská norma pro výtahy

Nové evropské bezpečnostní normy týkající se výtahů, konkrétně konstrukce výtahů a přezkoušení výtahových komponentů,  byly vydány Evropským výborem pro normalizaci v roce 2014. Tyto normy označené jako ČSN EN 81-20 a ČSN EN 81-50 jsou už v platnosti, ale povinné budou až od 1. 9. 2017.

  • ČSN EN 81-50 definuje konstrukční zásady, výpočty, přezkoušení a zkoušky výtahových komponentů
  • ČSN EN 81-20 definuje technické požadavky a bezpečnostní předpisy pro konstrukci a instalaci osobních a osobonákladních výtahů.

Jaké přijdou důležité změny?

Obě reformy chtějí dosáhnout vyšší bezpečnosti přepravovaných osob a také servisních techniků. Normy tak zahrnují výrazné změny v konstrukci konkrétních komponentů. Pro vyšší bezpečnost a lepší komfort uživatelů výtahu normy požadují:

  • osvětlení kabiny musí být minimálně 100 lux a v případě zaseknutí, musí být nouzové osvětlení minimálně 5 lux v kabině (v případě výpadku elektrického proudu, po dobu jedné hodiny)
  • zmenšení vzdálenosti mezi paprsky světelné clony kabinových dveří zabraňující zachycení objektů dveřními křídly
  • povinné použití světelné závory, která automaticky otevře dveře v případě překážky
  • pevnější stěny a dveře, zrcadlo z bezpečnostního skla
  • přísnější požadavky na požární bezpečnost

Co se týče kabin a použitých materiálů, jsou zde podstatné změny. Stěny kabiny musí být z pevnější a také kvůli případným požárům musí materiál na podlahu, stěny a strop kabiny splňovat určitá kritéria a nároky.

Pevnější také budou muset být dveře šachetní i kabinové. Ty bude moci ručně otevřít zevnitř, ale pouze v jasně dané pozici kabiny.

vytahy_voto_prezentacni_film1

Úpravy pro vyšší bezpečnost servisní techniky

Nové normy povinné od roku 2017 se zaměřily také na bezpečnost servisních techniků a servis výtahů. Proto se byly provedené následující změny:

  • pro údržbu a servisní prohlídky jsou dané větší bezpečnostní prostory na střeše kabiny a v prohlubni
  • výtahové šachty budou muset mít vyšší intenzita osvětlení
  • zesílené a vyšší zábradlí na kabině
  • ovládání revizní jízdy v prohlubni

Ovládání revizní jízdy v prohlubni souvisí se zvětšením prostoru v prohlubni a také instalací ovládacího panelu revizní jízdy s tlačítkem STOP. S normou také souvisí povinnost nově označovat všechny bezpečnostní komponenty QR kódy, tím se myslí zachycovače, omezovače rychlosti atd.

Časté otázky

 Musí se upravovat i stávající výtahy?

Úprava stávajících výtahů není potřeba, nová norma se vztahuje pouze na nově instalované výtahy, nebo na výtahové systémy nově vyměněné. Zkrátka na výtahy, které jsou již v provozu, se žádné úpravy stanovené novými normami nevztahují.

Plánujeme výstavbu nové budovy, je potřeba výtah přizpůsobit novým normám?

Klíčové je datum předání, pokud vám bude výtah předaný  a uveden do provozu po 1. září 2017, bude muset majitel nebo vlastník změny dodatečně udělat. Výtah bude muset splňovat nové požadavky normy.

Proto všechny projekty, které se plánují a budou předané až po 31. srpnu 2017 se doporučuje plánovat a  navrhovat již v souladu s novými normami.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top