TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Klimatizace na kolečkách – vše o mobilních klimatizacích

Klimatizace na kolečkách – vše o mobilních klimatizacích

V současné době se klimatizace objevují téměř v každé kanceláři, v obchodních centrech, ale také v domácnostech, kde je začíná využívat spousta lidí. Klimatizace upraví teplotu a vlhkost prostředí ve vašem bytě nebo kanceláři na požadované hodnoty a to bez ohledu na venkovní prostředí.

Best Portable Air Conditioners

Dříve než si klimatizaci pořídíte, se ale zamyslet se nad tím, jaké prostory budete chtít klimatizovat, zdali budete klimatizaci využívat pouze v létě na chlazení nebo také v zimě na přitápění a také, do jaké cenové relace jste ochotni si tento stroj pořídit. Při výběru klimatizace máte mnoho možností. Na trhu dnes najdete celou řadu klimatizačních zařízení různých výkonů a provedení.

maxresdefault
Mobilní klimatizace
Nejjednodušším a nejlevnějším typem klimatizací jsou klimatizace mobilní. Jedná se přenosné klimatizace, které jsou ve většině případů vybaveny kolečky, tudíž je můžeme umístit přesně tam, kde je právě potřebujeme. Jsou často vyhledávány majiteli panelákových bytů, kde by byla instalace stacionární jednotky náročná, nebo historických domů, kde je umístění stacionární klimatizace vyloučené.

81l7megtocl-_sl1500_-1_720x600

Pro jejich pořízení mluví jejich nízká pořizovací cena, která se pohybuje mezi osmi až devíti tisíci korun. Mobilní klimatizace se nejlépe hodí pro ochlazení vzduchu menších pokojů o rozloze cca 10 – 25 m2. Jsou vhodné zejména pro sezónní a krátkodobý provoz v těch nejteplejších letních dnech. Jsou také určeny pro regulaci vlhkosti vzduchu a dokáží pomoci s jeho cirkulací. Některé typy se vyznačují svou šetrností k životnímu prostředí, čímž vynikají například klimatizace Daikin nebo klimatizace Sinclair.

Typy mobilních klimatizací
●    Jednodílné mobilní klimatizace – Tento typ přenosné klimatizace funguje tak, že nasává teplo z místnosti a zároveň vyfukuje chladný vzduch do místnosti. Odpadní teplo odvádí do venkovního prostoru horkovzdušnou trubicí.
●    Dvoudílná mobilní klimatizace – Mezi vnitřní jednotkou a vnějším výměníkem proudí chladivo v ohebném potrubí. Pokud najdeme místo na parapetu nebo balkónu pro umístění vnější jednotky bude dvoudílná klimatizace vhodným řešením. Dvoudílná mobilní klimatizace je v principu totožná se stacionárními jednotkami.
●    Okenní mobilní klimatizace – Okenní klimatizace zahrnují v jedné jednotce vnitřní i kondenzátorovou část, jsou praktickým řešením okamžitého klimatizování. Výhodou je snadná instalace do okna nebo do zdi.

Instalace mobilní klimatizace

Tento typ klimatizací nevyžaduje instalaci ani žádnou speciální montáž. U některých typů přenosných klimatizací může být jedinou komplikací umístění hadice pro odvod teplého vzduchu. Ta by měla být ideálně vyvedena otvorem ve zdi a neměla být příliš dlouhá, aby se zbytečně nezatěžoval kompresor klimatizace (s narůstající délkou rostou tlakové ztráty).

Některé klimatizace jsou prodávány s teleskopickou lištu, kterou je možné při pootevřeném okně vložit mezi jeho rám a křídlo. Výhodně ji lze využít například u střešních oken, kde se tím omezí vstup horkého venkovního vzduchu do místnosti.

Výhody a nevýhody mobilních klimatizací
Výhody
●    snadná manipulace s přístrojem
●    rychlé zapojení bez stavebních úprav
●    okamžitý provoz
●    nízká pořizovací cena

Nevýhody
●    menší účinnost nežli u pevných klimatizací typu split a multisplit
●    vyšší hlučnost
●    vyšší spotřeba elektřiny

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top