TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Štěstí vytvoří i spokojený domov

Štěstí vytvoří i spokojený domov

Štěstí je jenom muška zlatá, říká se. Co to vlastně je štěstí. Pro každého z nás má tohle slovo úplně jiný význam. Někdo si pod pojmem štěstí představí naplněný život s velkou rodinou a spoustou dětí. Jiný kopec přátel, kteří nikdy nenechají padnout a vždy mu pomohou, když bude potřeba. Třetí bude preferovat pevné zdraví, možná proto, že překonal vážnou nemoc, nebo se s ní setkal ve svém okolí. Zkrátka štěstí je těžko definovatelné a bohužel i nevyzpytatelné…

Nikdo nemá právo soudit, co nás učiní šťastným

Ano, můžete se třeba spolehnout na nějakou definici štěstí. Jenže žádná definice nedokáže obsáhnout úplně všechno. Každá se zaměří na něco jiného, většinou podle priorit toho, kdo ji vytváří. Každý má jiné priority. Partnerství, lásku, děti, zdraví, zachování přírody pro budoucí generace. Je jich spousta a nikdo z nás nemá právo tvrdit, že ta, či ona priorita má přednost před těmi ostatními. Každá má totiž svůj význam a smysl v kontextu dalších událostí a běhu světa a života.

Život jako velký adrenalin

Je třeba zdůraznit i to, že štěstí můžeme vidět i v tom, že chceme opravdu žít. Prožít plnohodnotný život, ve kterém si zkusíme všechno, co se dá. Hledáme si svojí vlastní cestu, a to i za cenu pokusů a případných omylů. Jedině taková životní pouť přináší zážitky a adrenalin. Podobá se pokušení ze hry. Mám riskovat nebo raději ne? Zvažte své možnosti, a pokud jste v životě přesvědčeni, že vaše rozhodnutí stojí za riziko, jděte do toho. Nebojte se. Je určitě lepší, když se párkrát spálíte a pochopíte, co od života chcete, než když budete stále bezradně sedět v koutě a naříkat nad nepříznivým osudem. Každý jsme přece strůjci svého osudu, ne?

Hledejte uspokojení a sounáležitost

Pocit štěstí může ostatně vytvořit i další věc – spokojený domov. Nemusí to být nutně obrovská rodina, stačí dům či byt, kam se budete rádi vracet, protože se tam cítíte dobře a potkáte tam někoho ze svých blízkých. Proto touha po štěstí znamená třeba i budování si takového domova, který znamená i krajinu, společenství lidí, prostě sdílení všeho, co máte rádi, co vás činí šťastným. Můžete být pyšní na to, kdo jste, odkud pocházíte, co je vám milé. I taková hrdost znamená štěstí. Přináší uspokojení, velkou sounáležitost a vytváří obrovskou energii spokojeného domova.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top