Bojujete s muškami, moly, okoralými potravinami či nepořádkem ve spíži? Chcete, aby potraviny vydržely déle čerstvé? Poradíme vám, jak je skladovat tak, abyste měli v kuchyni bezchybný pořádek a vaše potraviny vydržely čerstvé co nejdéle.
Jak ochránit potraviny ve spíži?
Načatá mouka, rozbalený chléb a další pochoutky může poškodit prach, škůdci i příliš vzduchu. Proto by ve vašem arzenálu měl být dostatek nádob, do kterých se špína ani škůdci nedostanou. Tyto nádoby si pořiďte výhradně ze zdravotně nezávadných materiálů – z tvrzeného plastu či skla. Ujistěte se také, že mají dobře těsnící uzávěry.
Tip: Ve spíži se bude hodit i klasický chlebník na pečivo, který chrání pečivo před tvrdnutím a okoráním.
Nádoby do chladničky
Dózy na potraviny z plastu i z tvrzeného skla vám pomohou udržet v chladničce pořádek a potraviny i uvařené pokrmy déle chutné. Pokud si potrpíte na čerstvé ovoce a zeleninu, popřemýšlejte o pořízení vakuových dóz. Ty udrží déle čerstvé také salámy a sýry.
Tip: Zamezením přístupu vzduchu mnohonásobně prodloužíte trvanlivost všech potravin. Vakuové krabičky tak oceníte nejen doma, ale i na cestách. Ve vakuu potraviny neosychají, nepřenášejí se mezi nimi pachy, neztrácejí výživné látky ani vitamíny a vakuum především zabraňuje napadení potravin plísněmi.
Uzavíratelné sáčky: Jen do mrazáku?
Uzavíratelné sáčky nepropouštějí vlhkost a využijete je ve všech velikostech. Ty menší se budou hodit na nasekané bylinky či naporcované ovoce. Větší ukryjí chléb či jiné pečivo. Využijete je ve spíži, chladničce i mrazáku.
Tip: Sáčky můžete pohodlně popsat fixem a mít tak skvělý přehled o obsahu mrazáku. A pokud zrovna nebudete mít po ruce uzavíratelný sáček, použijte gumičku nebo klips – důležité je, aby se do sáčku ani ze sáčku nic nedostalo.
Dejte nepořádku v kuchyni konečně sbohem!
