TOPlist
20. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Rady na vysoušení zdiva a odstranění vlhkosti

Rady na vysoušení zdiva a odstranění vlhkosti

Vlhkost zdiva se objevuje především u starších budov s poškozenou nebo chybějící hydroizolací. Ovšem čím dál častěji se s ní setkáváme také u novostaveb a panelových domů, kde došlo k chybám při projektování či realizaci. Některé stavby mají problémy s vlhkostí značně viditelné, některé méně, jelikož se mnohdy tento jev ukrývá za obklady, apod.

Dostane-li se nám vlhkost do domu, bytu a dalších staveb, zřejmě není něco v pořádku. Abychom se mohli nadměrné vlhkosti a plísním účinně bránit, musíme zjistit hlavní příčinu jejího vzniku a to neprodleně.

vysouseni-podlah-720px-fill-672x687

Příčiny vzniku vlhkosti

A jaké jsou tedy příčiny vzniku vlhkosti v domě? Důvodů vzniku vlhkosti je hned několik. Zpravidla se jedná o kondenzaci vodních par, špatnou údržbu domu, tedy nedostatečné větrání a vytápění místností nebo korozi původní hydroizolace. Častým důvodem je také vlhkost vzlínající z podloží a přiléhající zeminy.

Dalším typickým důvodem vzniku nadměrné vlhkosti v budově je také výměna původních oken za nová, plastová okna. Ta jsou sice skvělým zvukovým a tepelným izolantem, ale díky těmto přednostem brání proudění vzduchu a místnosti tak přestanou dýchat. Tomuto problému lze snadno předejít krátkým, ale intenzivním větráním.

Jak s vlhkostí bojovat?

Pokud jste ve svém domě či bytě odhalili výrazně vyšší vlhkost, obraťte se na odborníky. Ti vám poradí, jak na vysoušení podlah i zdí, jak se nadměrné vlhkosti nadobro zbavit a pomohou vám i se složitějšími problémy. Existuje několik způsobů, jak účinně bojovat s nadměrnou vlhkostí.

  • Větrání – Pravidelná a dostatečná výměna vzduchu pro zajištění optimální vlhkosti je v podstatě základem. Proto pravidelně větrejte.
  • Odvlhčovače – S nadměrnou vlhkostí ve vašem bytě či domě vám pomohou také odvlhčovače či vysoušeče vzduchu. Ti nasají vlhký vzduch, který následně ochladí na teplotu rosného bodu. Zdivo tak ztratí schopnost držet vodu.
  • Mechanické odstranění vlhkosti – Pokud se jedná o dlouhodobý problém s nadměrnou vlhkostí, je nutné zvážit mechanické odstranění vlhkosti. Při mechanickém odstranění vlhkosti půjde o různé stavební úpravy – odvodnění základů stavby, hydroizolace stěn, sanace zdiva, apod.
  • Elektrofyzikální odstranění vlhkosti – Základní elektrofyzikální metodou vysoušení staveb je elektroosmóza. Základem elektroosmózy je skutečnost, že při průtoku stejnosměrného proudu se voda pohybuje vždy od kladného k zápornému pólu.
  • Mikrovlnné odstranění vlhkosti – Mikrovlnné vysoušení vlhkého zdiva je metoda jednorázového odvlhčení zdiva, kdy se molekuly vody přejímáním energie mikrovlnného pole rozkmitají, třením vzniklé teplo zahřívá zdivo a voda se odpařuje.

Jak na vysoušení vlhkého zdiva?

Při vysoušení zdiva nám pomohou vysoušeče – odvlhčovače. Odvlhčovače jsou zařízení sloužící pro snižování nadměrné vlhkosti vzduchu a zároveň dokáží udržet určitou hodnotu vlhkosti na předem nastavené hodnotě, čímž zamezují kondenzaci par a následnému vzniku plísní.

Vysoušeče – odvlhčovače dělíme podle způsobu použití:

  • Kondenzační odvlhčovače
  • Adsorbční odvlhčovače
  • Horkovzdušné vysoušeče
  • Infrapanely a topné panely

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top