TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak vyčistit spáry dlaždic nebo parkety?

Jak vyčistit spáry dlaždic nebo parkety?

Spáry dlaždic často zkazí veškerou radost z právě vyleštěné koupelny nebo dokonale uklizené kuchyně. Časem totiž zešednou a někdy i vypadají, že v nich raší plíseň. Nenechte se tím znepokojit a zkuste pár osvědčených tipů. A spolu s nimi se podívejte i na přeleštění parket – je možné dodat dřevěné podlaze lesk i bez profesionálů?

By: SamFa

Parkety – časté čištění především

Nejzaručenějším lékem, které vám dá každý druhý dobrý podlahář je, abyste nepoužívali mnoho vody a investovali do speciálního čištění. Nejsou to slova do větru, protože parkety (hlavně ty staré, poctivé) se častým namáčením „hýbou“, později vržou a ani jejich lesk není, co býval. V dnešní době se dají na trhu zakoupit nebo i zapůjčit speciální čistící stroje na dřevěné parkety. Vypadají trochu jako vysavače, vaši podlahu však účinně vyčistí do hloubky a dodají jí tak lesk, který měla dříve. Díky kombinaci hloubkového čištění a specifické emulze se parkety jen lesknou. Cena za hloubkové čištění (záleží na požadovaném typu služby) se pohybuje okolo 70 Kč za m2.

Pokud nepomůže čištění, je třeba brousit a renovovat

Jestliže chcete mít parkety opravdu jako nové nebo hloubkové čištění nepomohlo, je na čase renovovat starou podlahu. Klasické dřevěné parkety potřebují nejprve zbrousit. To je práce na několik dní i pro profesionály. (Záleží samozřejmě na velikosti obytné plochy.) Velké brusky určené přímo na dřevěné parkety se dají zapůjčit za pár stovek na den, otázka je, jestli si na to laik troufne. Pokud chceme mít parkety rovnoměrné bez zbytečných „zubů“, je třeba svěřit tuto práci odborníkům. Zbroušená podlaha se na konec musí natřít a nalakovat, aby se zaručila její odolnost, světlostálost, atd. Pokud objednáme firmu na renovaci parket, musíme se připravit na částku kolem 400 Kč za m2.

Na zašedlé spáry s kartáčkem na zuby a citrónem

Naše babičky nemohly koupit moderní přípravky, které máme k dispozici dnes, ale jejich prostředky fungovaly možná ještě účinněji. Na zaschlou špínu ať už na parketách nebo právě zmiňovaných spárách naneseme trochu citronové šťávy a potom drhneme starým kartáčkem na zuby. Stejně tak by měla zabrat i směs kypřicího prášku a vody, která začne pěnit a v tu chvíli je právě nejlepší čas na drhnutí.

Savem se nikdy nic nezkazí

Nezabraly rady našich babiček? Vyzkoušejte výdobytek moderní doby – Savo. Tato účinná dezinfekce zabírá v mnoha oblastech čištění domácnosti a spáry nebudou výjimkou. Pokud se vám je Savem nepodaří vybělit, můžete si být alespoň jisti, že koupelna je opravdu důkladně umytá.

Oprava spár

Jestliže nepomohla na vyčištění spár ani jedna rada, je na čase zakoupit opravnou barvu a pustit se do mechanického opravování a spárování.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top