TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak vyčistit odpad bez odborníka

Jak vyčistit odpad bez odborníka

Voda v kuchyňském dřezu tvoří jezírko a také trochu zapáchá. Nebo dokonce neodtéká vůbec. Na něco je třeba odborník, ale se spoustou věcí si poradíte sami. Je třeba použít zvon, chemické přípravky nebo jiný způsob? Poradíme vám, jak vyčisti odpad snad svépomocí.

Co dělat, aby se mi odpad neucpával?

Odpad se nejčastěji zadrhne kvůli mechanickým překážkám – neboli zbytkům. V kuchyni jsou to drobečky, částečky nedojedeného jídla nebo ztuhlý omastek. Naopak v koupelně můžete čekat vlasy, chlupy, případně srst. Nezoufejte, vyřeší to věc za pár korun. V domácích potřebách se dá zakoupit kovové sítko, které nasadíme do výlevky. V tom se zaseknou veškeré nežádoucí předměty a my je jednoduše vyklepneme do koše. Ne vždy se tohle ale povede,a proto je potřeba si poradit v případě ucpaného odpadu.

Klasika, která zabírá – zvon

Jako první a často velice účinná pomoc, je klasický gumový zvon. zakoupíte ho v domácích potřebách nebo všudypřítomných supermarketech za pár korun. Zvon se nasadí na výlevku a vám stačí jím párkrát zapumpovat nahoru, dolů. Úplně čistá práce to není, ale často je velice účinná.

Podívejte se do sifonu

Jako další krok je třeba podívat se do sifonu. Zvládne ho rozebrat i žena, i když je často velice zatuhlý a tak je třeba myslet na pořádné nářadí. V sifónu se často utvoří změť vlasů, špíny a zbytků jídla, kterou je třeba vyndat. Je také třeba myslet na to, že až se pustíme do rozebírání,uvolňování a odstraňování, vyteče na nás uvízlá voda. při tomto způsobu čištění musíme počítat i s tím, že pravděpodobně budeme muset vyměnit těsnění.

Chemie jako nejtěžší kalibr

Pokud nepomůže ani jeden z manuálních způsobů, na scénu nastupuje chemie. V drogérii můžeme zakoupit celou škálu chemických přípravků na čistění odpadů, které zničí téměř cokoliv, co jim stojí v cestě. Často jsou ve formě tablet a prášků, ty pak musíme zalít vroucí vodou. Získat můžeme ale i tekuté přípravky. Při jejich aplikaci musíme dodržovat přísné bezpečnostní pokyny, často jsou chemická čistidla nebezpečná při doteku s lidskou pokožkou. Cenově se pohybují od pár desítek korun za jeden až po stokoruny.

Prevence nade vše

Nepříjemnému čištění odpadu se dá přecházet, alespoň do jisté míry. Stačí se naučit používat zmíněná sítka a asi jednou do týdne prolít odpad několika litry vroucí vody. V takovém případě můžeme zakoupit také chemické (ale i biologické) přípravky, které jsou ekologicky šetrnější a mají slabší účinek – jako prevence však postačí dostatečně.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top