TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak pěstovat levanduli doma i venku

Jak pěstovat levanduli doma i venku

Levandule je známá především svou omamnou vůní a poetickými fotkami dlouhých polí z oblasti Provence. Tuto exotiku si ale snadno můžete dopřát i doma, dnes vám poradíme, jak pěstovat levanduli. Stačí dodržovat pár základních rad a takové pěstování zvládne zahrádkář začátečník.

Obecné informace

Levandule je nízký keřík, který dorůstá průměrně do výšky 50-60 cm. Kromě své omamné vůně a krásného vzhledu je rostlina ceněná především pro léčivé účinky. Působí protizánětlivě a uvolňuje bolest. Pomáhá také při astmatu a kašli.

Jak začít

Jako první je třeba pořídit sazenici levandule. Dá se vypěstovat i ze semínka, ale použít sazenici je rychlejší a spolehlivější způsob. Co se týče substrátu, doporučujeme vybrat písčitou, spíše neutrální půdu. Levandule si totiž nepotrpí na přílišné vlhko.

 

Umístění levandule a samotné pěstování

Levanduli se bude nejlépe dařit na suchém místě, které se může vyskytovat i na přímém slunci. Vadí jí stín a vlhko. Rostlinu můžeme uchovávat v květináči za oknem nebo ji zasadit přímo do půdy. Pokud zvolíme domácí pěstování, je třeba dbát na to, aby měla vždy dostatek světla. Snažíme se neudržovat příliš mokrou půdu. Pěstování levandule je tak vhodné i pro začátečníky, pokud odjedeme na dovolenou nebo opomeneme, že ji máte za oknem, nemusíme se obávat, že zatím uschne.

Sběr a skladování

Levanduli můžeme samozřejmě pěstovat jako chloubu zahrádky, ale ceněná je především pro své léčivé účinky. Jsou dva způsoby, jak ji sušit. Při odkvětu lze odštípat rozvité květy a ty později nechat sušit na suchém a větraném místě. V druhém případě můžeme odstřihnout květy i se stonky a ty pak zavěsit paličkami dolů a počkat, než se usuší. Levanduli skladujeme jako čaj v uzavřených nádobách nebo plátěných pytlících.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top