TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Vybavte svou ložnici podle pravidel Feng Shui

Vybavte svou ložnici podle pravidel Feng Shui

Ložnice by měla být místem klidu, spánku a odpočinku. Poradíme vám, jak si nejlépe zařídit tento pokoj za pomoci učení Feng Shui. Stačí dodržet pár zásad, které vám představíme v tomto článku.

Pojem “Feng Shui” se pomalu usídlil i v našich končinách. Ačkoliv toto učení pochází původně z Číny, i my Evropané se z něj můžeme poučit. Jeho smysl spočívá především v proudění energií a následné harmonii člověka prostoru, ve kterém žije. Toho lze docílit především použitím správných barev a materiálů, ale také vhodným rozmístěním nábytku a celkové lokaci všech předmětů v bytě nebo domě. V předchozím článku jsme vás informovali, jak si nejlépe zařídit obývací pokoj. Dnes se podíváme na to, jak by měla vypadat správná ložnice podle pravidel Feng Shui.

Funkce ložnice

Učení Feng Shui říká, že je potřeba vzít v úvahu kromě rovnováhy barev a umístění nábytku především funkci ložnice. Ne všichni máme tak velké byty, abychom mohli mít ložnici jenom na spaní. Často je součástí obývacího pokoje nebo je z ní naopak napůl pracovna. Ideální stupeň je samozřejmě mít ložnici jako samostatnou místnost, svatyni spánku a vášně. Pokud to ale není možné, je třeba postel co nejvíce oddělit od zbytku pokoje. Lze použít paravan nebo nebesa, clona nemusí být nijak pevná, ale měla by být zřetelná.

 Umístění postele

Jelikož toto čínské učení hlásá především správné proudění energie, postel by v tomto hlavním úkonu neměla bránit. Její umístění by mělo být trvalé a pevné. Nejlépe pokud bude čelo postele přiraženo ke zdi. Pokud to není možné, můžeme ji našoupnout ke stěně i bokem. Postel by v žádném případě neměla stát naprosti dveřím nebo zrcadlu – podle Feng Shui to brání správnému proudění energie.

Správná postel

Jak vypadá ideální postel? Je dostatečně velká, aby měli oba partneři svůj vlastní prostor. Matrace vyhovuje oběma, v dnešní době můžeme koupit takovou, která je na jedné půlce měkká a na druhé mnohem tvrdší. Feng Shui se spoléhá především na přírodní materiály – což znamená lůžkoviny ze lnu a čisté bavlny. Jejich barvy by měly ladit s celkovým designem místnosti, učení preferuje pastelové barvy bez divokých vzorů. Postel by dále měla mít masivní čelo a správnou výšku – asi po kolena.

Barvy

Jak už bylo řečeno výše, podle Feng Shui by se měly v ložnici objevit především uklidňující barvy navozující spánek, ale zároveň netlumící vášeň. Za takové považujeme především nejrůznější odstíny hnědé, okrové a béžové.

Osvětlení

Světla je potřeba dobře rozmyslet. V ložnici sice především spíme, a to znamená tmu, ale občas i relaxujeme nebo naopak čteme a pracujeme. Nejlepší jsou tónovací lampy, které můžeme tlumit a zesilovat podle potřeby.

Zvláštnosti

Zajímavé je, že učení Feng Shui říká, že by se v ložnici neměly objevovat květiny. A pokud ano, pouze zelené a v dostatečné vzdálenosti od postele. Vynechat bychom měli také otevřené dveře, když jdeme spát a odkrytá zrcadla, která brání správnému toku energie při spánku. Obrazy v ložnici ničemu neškodí, ale výjev na nich by měl být poklidný a nenásilný.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top