TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Automobil bez katalyzátoru? Ne, díky!

Automobil bez katalyzátoru? Ne, díky!

Vynález katalyzátoru znamenal revoluci pro automobilový průmysl celého světa. Prvotní překvapení nad jeho genialitou brzy vystřídala rutina, se kterou se toto přelomové zařízení začalo montovat na každé nově vyrobené auto. Proč tomu tak je?

Vynález, který nadchl každého

Ranný prototyp katalyzátoru spatřil světlo světa (spíš výfukového systému) v roce 1975 a pyšnit se jím mohl vůz Cadillac Seville. Nemyslete si, že tím bylo hotovo a od té doby se katalyzátory staly nepostradatelným doplňkem. Následovalo několik let vývoje, vedoucího k podobě dnešních zařízení.

Pro méně znalé čtenáře, co je katalyzátor? Základní funkcí katalyzátoru je snižování emisí spalovacích motorů. Je to vlastně malá chemická laboratoř, měnící škodlivé výfukové plyny na méně škodlivé sloučeniny (méně, ne úplně). Taková je tedy, jednoduše řečeno, funkce katalyzátorů.

Katalyzátor je srdcem auta

Všechny druhy katalyzátorů jsou přímým činitelem pro zdraví vašeho vozu. Vsaďte se, že při jejich poškození poznáte výrazné protesty nešťastného automobilu. Ještě před samotnou jízdou (jestli k ní vůbec dojde) poznáte problémy se startováním motoru. Pokud nastartujete, určitě zpozorujete znatelně horší výkon vozidla, větší spotřebu a cukání při sešlapávání plynu.

Co s rozbitým katalyzátorem? Nevyhazujte ho! V takovém případě čeká váš katalyzátor výkup a následná výměna za nový. Jestli vám můžeme poradit, určitě auto v takovém stavu neroztlačujte a nejezděte s ním. Řešit výkup katalyzátorů je věc nemilá, ale mohlo by být podstatně hůř.

Berte to z té lepší stránky. Když prodáte svůj poškozený katalyzátor, zaplatí vám vydělané peníze část nového (alespoň malá útěcha). Pokud vás zajímá, za kolik se dá něco takového prodat, koukněte se na ceník výkupu katalyzátorů zde a snadno zjistíte odpověď na vaši otázku.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top