TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / I stavba domu se dnes může vyplatit, když se do ní dáte sami

I stavba domu se dnes může vyplatit, když se do ní dáte sami

Chcete bydlet ve vlastním domě, a přitom nemáte dostatečné množství prostředků, jak toho docílit? Řešení je hned několik, nicméně jen málo z nich je legálních. Jednou z těch zákonných možností je postavit si svůj domek svépomocí. Jedná se asi o nejlevnější způsob, jak docílit svého.

Nechte si vypracovat plán

Základem každé stavby musí být plán. Ovšem nejen plán samotného domu, ale i finanční. Ten je často ještě důležitější, jelikož bez něj všechno zkrachuje ještě dříve, než se rozjedete nakupovat stavebniny.

Nebojte se nechat si poradit od někoho zkušeného, třeba i za provizi. Svépomocí neznamená, že budete dělat všechno sami. Na co nestačíte, tam budete muset povolat odborníky. Na některých věcech se prostě nevyplatí šetřit. Lidé jsou jednou z nich.

Nakupujte ve vhodnou chvíli

Vzhledem k neúměrně vysokým cenám se dnes rozhodně vyvarujte kupovat jakýkoliv materiál. Pálené cihly, cement, klasické šindelové nebo plechové střechy a další nezbytnosti jsou v současné době nejdražší za poslední dekádu. Chcete-li šetřit, musíte trpělivě vyčkávat na správný okamžik, i když by to znamenalo čekat třeba dalších několik měsíců.

Vždy si ověřte, kolik daný materiál stál několik let zpátky, a pak jen čekejte na příhodnou dobu, kdy se bude dát pořídit za podobnou cenu. V opačném případě proděláte.

Léta tvrdé dřiny

Jelikož většinu práce bude možné realizovat pouze během víkendů, na mnoho osobního volna se netěšte. Každou chvíli se snažte využít a budujte, jak jen to půjde. Čím více do toho dáte sil, tím rychleji budete bydlet v novém domě.

I když se však budete snažit strhat sebe i své nejbližší, nemějte příliš velké naděje na brzké ukončení stavby. I profesionálové klasické cihlové rodinné domky staví několik měsíců, většinou spíše let.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top