TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Jak správně nastřelit kolimátor

Jak správně nastřelit kolimátor

Pokud jste si pořídili nový kolimátor, je potřeba ho před prvním použitím správně nastřelit. Přečtěte si, jak při tomto procesu postupovat. 

Na jakou zbraň budete kolimátor připevňovat?

Ze všeho nejdříve je třeba si ujasnit, na jakou zbraň budete kolimátor připevňovat. V případě lovecké zbraně je totiž vhodné kolimátor osadit na nízkou montáž. Pokud však instalujete kolimátor na útočnou pušku, můžete buď vsadit na montáž lower 1/3 co-witness nebo zakoupit montáž ¼ absolute co-witness.

Připevnění na montážní lištu

První krok montáže spočívá v přimontování kolimátoru na montážní lištu. Následně na základě vašeho konkrétního kolimátoru budete pracovat s jeho dotažením. Pokud disponujete fixní montáží, povolíte šroub montáže, abyste mohli kolimátor nasadit na rail. Samotné umístění kolimátoru je přitom vždy otázkou vaší individuální preference.

Dotažení šroubu klíčem

Druhý krok spočívá v dotažení šroubu montáže speciálním TORX klíčem. Dotahujte jej do té doby, dokud nezačne klást odpor. Platí, že kolimátor by měl být z výroby vždy vynulovaný. To znamená, že jeho záměrná osa se bude blížit dráze střely. Samotné nastřelení poté nejprve provádějte na kratší vzdálenost (například na 20 metrů). 

Abyste posunuli osnovu kolimátoru, bude potřeba otáčet s rektifikačními šrouby kolimátoru, které osnovu posouvají podle směru otáčení. 

Můžete začít střílet

Nyní se již pomalu ale jistě blížíte do finále a můžete začít střílet. Je třeba počítat s tím, že každá střelba je ovlivněna velkým množstvím faktorů, mezi které patří například teplota vzduchu, vítr nebo tlak.

Při nastřelení je výhodné přihlédnout k matematice. Kolimátory pracují se stupni úhlové minuty MOA. Platí přitom, že 1 MOA odpovídá 1/60 stupně. To na 100 m představuje 29,1 mm. Kolimátory Holosun používají na jedno pootočení rektifikačním šroubem skok 0,5 MOA. To znamená, že jedno kliknutí váš zásah posune o 14,55 mm na 100 m. Na základě toho je potřeba rektifikačními šrouby pootáčet tak, aby byl zásah přesně tam, kde potřebujete. 

Střílejte a zkoušejte

Zkušební střelba vám vždy prozradí, zda je váš kolimátor správně nastřelený, nebo bude potřeba jej ještě nějakým způsobem doladit. Platí přitom, že když kolimátor nastřelíte na 20 metrů, velmi snadno jej nastřelíte na 50 nebo 100 metrů. 

Více informací ze světa kolimátorů najdete na www.holosun.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top