TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Ze zpracování dřeva vás záda bolet nemusí, stačí mít správné pomocníky

Ze zpracování dřeva vás záda bolet nemusí, stačí mít správné pomocníky

Konec sezóny neodmyslitelně souvisí se zpracováním dřeva. Připravte zahradu k zimnímu spánku a zajistěte si zásobu polínek snadno a bez námahy. Poradíme, jaké nářadí se vám bude hodit.

Palivové dřevo se vyplatí

Dřevo bylo odjakživa pro člověka zdrojem tepla. Na rozdíl od uhlí a plynu se jedná o obnovitelný zdroj a navíc jeho pálení nezatěžuje tolik ovzduší. Pokud tedy máte zahradu plnou stromů, které potřebujete probrat, máte vyhráno. A i když stromy na zahradě nemáte, můžete si surové dříví objednat a sami zpracovat. Díky tomu ušetříte spoustu peněz a připravíte si polínka na takovou velikost, která vám bude vyhovovat.

Krásná polínka rychle a bez námahy

Těm, kteří milují ruční práci, poslouží i obyčejná pila a sekera. Pokud však plánujete zpracovat dříví na celou zimu, pořádně se zapotíte. Přípravu polínek si můžete usnadnit řetězovou pilou. Objednáváte-li dříví od dodavatele, může vám přivést kulaté palivové dříví v délce 1 metr. To už hravě zpracujete pomocí štípače.

Se štípačem dřeva vás nebudou bolet záda

Existují 2 typy štípačů:

  • Horizontální tlačí pístem hydraulického válce položené poleno proti štípacímu klínu.
  • Vertikální jsou opatřené pohyblivým klínem a štípou postavené špalky.

Horizontální štípače patří k levnější variantě, na zpracování více dřeva lépe poslouží vertikální. Skvělým řešením za příznivou cenu je štípač dřeva Scheppach HL 850. Můžete do něj vkládat polena o délce až 125 cm a průměru 32 cm. Navíc je vybavený přídavným posuvným stolem, díky kterému snadno naštípete rozdílně dlouhá polena ve 3 různých polohách. Transportní madlo navíc zaručí snadnou manipulaci.

Ani větvička nepřijde nazmar

Na zahradě produkujeme celoročně spoustu přírodního odpadu. Trávu, ovoce, zeleninu a měkčí větvičky umístíme na kompost. Co ale s větvemi a tvrdším odpadem? S tím hravě pomůže zahradní drtič AL-KO. Do sběrného koše se vejde 50 l odpadu. Velký zachycovací trychtýř zaručuje nejvyšší bezpečnost a pohodlnou manipulaci při přepravě. Drcené větve poslouží k mulčování, ostatní odpad můžete přidat do kompostu.

Máte s dřevem jiné plány? I pro vás máme spolehlivé pomocníky

Pokud je pro vás pálení dřeva hřích a raději byste z něj něco vyrobili, bude se vám hodit pokosová pila. Tou hravě zkrátíte dřevěné i plastové desky. Využijete ji také při úpravě palubek, hliníkových profilů nebo plovoucí podlahy. V dílně se bude hodit i stolová pila HS 81 SE. Hravě s ní provedete všechny obvyklé řezy. Nabízí i možnost bočního rozložení stolu, takže si můžete libovolně přizpůsobit pracovní desku.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top