TOPlist
7. 09. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Ideální čas na údržbu a seřízení oken? Právě teď!

Ideální čas na údržbu a seřízení oken? Právě teď!


I když jsou plastová okna prakticky bezúdržbová, je dobré je alespoň občas zkontrolovat, umýt a případně i seřídit. Pozdní jaro je ideální čas, protože teplota uvnitř a venku je hodně podobná, můžete mít okna otevřená a nevadí, že během příjemných jarních dnů naplno větráte. Obzvlášť mytí oken z venkovní strany je logicky dobré dělat při pěkném počasí.

Mytí oken

Základem jarní údržby oken je jejich důkladné, ale šetrné umytí. Nepoužívejte žádné agresivní nebo dokonce abrazivní prostředky. Stačí voda s běžným saponátem, hadr, čistič skel a čistý hadřík na vyleštění skel. Stejně umyjte nejen sklo, ale i kování a rámy oken. Během mytí oken zkontrolujte a případně i vyčistěte odtokové kanálky, které musí být čisté a volně průchozí. Někdo myje okna jen jednou ročně, někdo i každé 3 měsíce. Záleží na tom, kde žijete, jak se okna znečišťují a jak moc máte rádi čistotu a čistý výhled. Jaro je však pro mytí oken jako dělané.

Kontrola těsnění

Těsnění je důležité pro tepelnou i zvukovou izolaci oken. Když budete mýt okna, podívejte se i na těsnění. Zmáčkněte ho, ať vyzkoušíte, jak je pružné a jestli se vrátí do původní podoby. V případě, že je těsnění poškozené, vytržené nebo dokonce ztrouchnivělé, určitě ho vyměňte. Buď sami, nebo si zavolejte odborníka. Těsnění můžete také jednoduše ošetřit a natřít ho obyčejným stolním olejem, případně glycerinem nebo silikonovým olejem.

Seřízení oken

Seřizování oken by mělo být pravidelné. Klidně si domluvte firmu, která vám okna montovala, aby se jednou ročně zastavili a okna a případně i dveře vám zkontrolovali a seřídili. Výsledkem je pak prodloužená životnost oken. Okna si samozřejmě můžete seřídit i sami, když si na to troufáte. Jednou za rok můžete promazat i kování, dát pár kapek silikonového oleje na čepy a pohyblivá táhla kování. Samotné seřízení není u moderních plastových oken složité. Stačí vám správný imbusový klíč a také instrukce k seřízení od výrobce oken. Každý šikovnější kutil si okna seřídí sám.

Kdy pozvat raději odborníky

Odborníky se pozvěte kdykoliv, kdy si na danou činnost netroufáte. Když jsou s okny problémy, nedovírají se, drhnou, netěsní nebo jsou s nimi jiné problémy. Nákup nových oken není úplně levná záležitost a prodloužení jejich životnosti je určitě ve vašem zájmu. Investice do pravidelné údržby se tak určitě vyplatí.

TIP: Přečtěte si také, jak na údržbu venkovních rolet a žaluzií.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top