TOPlist
23. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak vyčistit pračku? Není to žádná věda a vyplatí se to!

Jak vyčistit pračku? Není to žádná věda a vyplatí se to!

V dnešní době jsou pračky výkřikem technologického zázraku, o kterém se našim babičkám ani nezdálo. Mají spoustu funkci a programů, dokážou prát s málem vody, nízkou spotřebou a dokonce si můžeme praní náplanovat a nastavit časovač tak, že se vzbuudíme k vypranému prádlu. Ale ruku na srdce, staráte se o svou pračku? Věnujete se jejímu pravidelnému čistění? Pokud váháte s odpovědí, směle pokračujte ve čtení.

Zásuvka na prací prostředek a aviváž

Jako první se podíváme na nejčastější místo, kde se schovává špína. Neboli jak se říká: „Pod svícnem je největší tma.“ Právě v zásobovacím šuplíčku totiž můžeme najít zbytky nerozpuštěného prášku, který se s železnou pravidelností smíchá s kapkami aviváže a vytvoří tak opravdu nevábnou směs. Není nic jednoduššího, než zásuvku vytáhnout (u většiny praček je tato manipulace velice snadná a rychlá) a celý zásobovač vymýt pod tekoucí horkou vodou. V dnešní době je vše z odolného plastu, a tak by s tím neměl být problém. Kam se nedostal proud vody, poslouží starý zubní kartáček nebo jiný úzký předmět, kterým vyšťouráme přebytky zaschlé špíny.

Těsnící guma

Ačkoliv vypadá celkem nedobytně a velice odolně, právě pod těsnící gumou se usazují žmolky a nerozpuštěný binec, který může po nějaké době začít zapáchat. Stačí gumu nadzvednout, nebojte se, bude to potřebovat trochu silového nátlaku, a za pomoci hadříku (opět ale poslouží i starý kartáček) a saponátu plast pod gumou pořádně umýt.

Filtr

Malá část pračky, která je ale jednou z nejdůležitějších. V bubnech nových praček se nachází plastový uzávěr, který má pravděpodobně vylisovanou šipku nebo jinou značku. Tento poklop nejčastěji nadzvednete a pod ním se nachází filtr. I ten lze většinou ze zařízení zcela vyjmout, a proto není problém ho přenést do umyvadla a tam ho do čista vydrbat. Při návratu zpět do pračky ho ale nezapoměňte správně zasadit, aby nenastala žádná katastrofa.

Očistné praní

Existují pračky, které dokážou za velice dobrých úsporných slibů prát v opravdu nízké teplotě. To sice prospívá vaší peněžence, pračce a některému prádlu (například ručníkům nebo povlečení) ovšem nikoliv. Aby se pračka očistila od bakterií, přežívajících mikroorganismů a jiných nečistot, neuškodí ji asi tak jednou za půl roku (pokud neperete přímo denně) nechat vyprat bez jakéhokoliv obsahu. Nastavte teplotu na 90° a nechte zařízení, ať se desinfikuje samo.

Tip na závěr

Pokud chcete docílit úplné čistoty vaší pračky, přidejte do zásuvky před prázdným praním trochu octové vody.

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top