TOPlist
25. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jaké se používají způsoby vytápění? Topení a bojlery v našich domácnostech.

Jaké se používají způsoby vytápění? Topení a bojlery v našich domácnostech.

Každá česká domácnost dříve či později musí řešit, jaký zvolit způsob vytápění. Zahájení topné sezóny probíhá většinou koncem října a začátkem listopadu Někde se dokonce začíná topit už v září, což jsou většinou domácnosti, které mají tzv. dálkové topení. S topením se končí v dubnu, případně až v květnu, pokud je zima delší. Existuje mnoho způsobů vytápění a my se teď ve stručnosti podíváme na to, jaké druhy topení volí české domácnosti nejčastěji a co je možné použít jako alternativu.

jill111 / Pixabay

Vybrat si vhodný zdroj tepla není vůbec jednoduché, bez ohledu na to, jestli se týká jen topení nebo i ohřevu vody. Na výběr máte klasické zdroje, alternativní a potom také obnovitelné zdroje. Rozhodnutí je o to těžší, že když vybíráte zdroj tepla, nemáte předem představu, jak se zvýší ceny plynu, elektřiny nebo tuhých paliv v budoucnu. U každého způsobu se zvažují pro a proti.

Jaké jsou klasické zdroje tepla?

  • kotle na pevná paliva
  • plynové kotle
  • kotle na dřevěné pelety
  • kondenzační kotle
  • elektrické kotle

Představení některých klasických zdrojů tepla

Kotle na pevná paliva

Toto je vhodná alternativa k vytápění elektřinou či plynem, kde se nejčastěji používá dřevo, uhlí, brikety či pelety. Tento způsob je ideální, pokud máte prostor, kde si můžete palivo uskladnit, tzn. třeba sklep nebo kůlnu a podobně.

Použití dřeva je maximálně šetrné, není tak drahé a ve většině případů snadno k dostání. Výhodou je minimum znečišťujících látek, které by zatěžovaly životní prostředí. Oproti tomu černé uhlí, které sice patří k cenově výhodným palivům, moc šetrné k životnímu prostředí není.

Kotle na dřevěné pelety

Tyto kotle si v poslední době získaly velkou oblibu, protože kolem nich není moc práce, fungují totiž zcela samostatně. Navíc je skvělé, že se pelety nemusí štípat, ani pravidelně přikládat. Ideální je, když si do sklepa či přímo do kotelny, kde máte zásobník, necháte pelety nafoukat, nastavíte požadovanou teplotu a kotel si bude sám pelety odebírat podle potřeby. Hlavně, když budete mít prostor na pelety.

Plynové kotle

Nejčastější zdroj tepla, který je na rozdíl od elektřiny levnější, bohužel není dostupný pro každého. Pro plynový kotel musíte mít nejen plynové vedení, ale také plynovou přípojku, což něco stojí. V porovnání s tuhými palivy je to sice dražší způsob, ale zase je jednodušší obsluha. Navíc hravě vytopíte i větší dům, ušetříte životní prostředí a nemusíte skladovat žádné palivo.

Elektrické kotle

Jako zdroj tepla patří sice elektrický kotel k těm nejdražším, ale jsou komfortnější a mají nízké pořizovací náklady. Výhodou je, že elektřina je dostupná téměř všude, což je pohodlné, když někdo nechce zavádět plyn. Ostatně v některých domácnostech nejsou zvolené zdroje tepla dostačující a často se ještě přitápí elektrickým přímotopem.

Alternativní zdroje tepla

  • solární panely (solární minielektrárna)
  • tepelná čerpadla

Ohřev vody – typy bojlerů

Bojlery jsou ideálním pomocníkem všude tam, kde hledáte vhodný způsob vytápění, který bude zaměřen na teplou vodu. Výběr vhodného bojleru není tak těžký, ale musíte si položit pár základních otázek.

Jaké to jsou?

  • Jak velký bojler bude potřeba?
  • Kde bude bojler umístěn?
  • Jaký typ bojleru chcete?

Typy bojlerů

  • Zásobníkové tlakové ohřívače – ty jsou vhodné pro centrální ohřev vody zejména v koupelně či sklepě (odtud se dá voda rozvést do všech odběrných míst). Jejich objem je od 50 litrů výš.
  • Zásobníkové beztlakové ohřívače – instalují se pod umyvadlo či nad něj, případně ke dřezu. Jsou menší než tlakové a jejich kapacita bývá do 15 l. Velkou výhodou je rychlý ohřev menšího množství vody např. na umytí rukou.
  • Průtokové ohřívače – v těch se teplá voda nezadržuje, ale naopak se ohřívá během průtoku. Mají malou i větší kapacitu, ale jejich použití není vhodné všude.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top