TOPlist
25. 04. 2024
Domů / Zahrada / Zaručené tipy jak sázet rajčata

Zaručené tipy jak sázet rajčata

Rajčata patří k nejvyhledávanější zelenině u nás a to i přes to, že z botanického hlediska jde o ovoce. Krásně voňavá, plné šťávy, proč je nemít na své vlastní zahrádce? Dnešní článek nám prozradí vše o pěstování rajčat.

Kdy přesně sázet rajčata

Rajčata nemají přesně stanovený termín výsadby, zkušený pěstitel moc dobře ví, že nejdůležitější je sledovat aktuální podnební podmínky. Pokud se dočkáme extrémních teplot v dubnu, nemusíme se bát jejich výsadbu urychlit. Ve většině případů se však vysazuje v květnu po tzv. zmrzlých.

Rajčatům se nejvíce daří na slunných plochách. Určitě jim dopřejte ty nejlepší místa, které vaše zahrádka nabízí, v opačném případě nebudete spokojení se sklizní. Mají rády hlinitopísčité půdy, ovšem dejte pozor, aby jejich pěstování nenásledovalo po bramborách, lilkovité zelenině nebo nich samotných. Stanoviště každým rokem měňte.

Přidáváme hnůj?

Rajčata můžete předpěstovávát ve skleníku, ven je ve většině případů dáváme až na konci května, kdy nehrozí noční neočekávané mrazíky. Kořeny se nesmějí dostat do větší hloubky než 10 cm. V dobách výsadby není půda dostatečně prohřátá.Rajčata se sází šikmo, to znamená, že 10 – 15 cm lodyhy přihrnete zeminou. Rajčata doslova milují statkové hnojiva, ovšem během vegetace jim dodávejte pouze výživu pro plodovou zeleninu. Za žádných okolností k nim během léta nepřidávejte hnůj.

Jakmile nám rajčátka začnou krásně růst, nezapomínáme u nich zastříhávat boční výhony. Hlavní výhon přichyťte k opěrné konstrukci. Ihned po dosažení šestého vijanu zastřiháváme za listem, tím nám krásně dozrají všechny plody. Se zálivkou to nepřehánějte, spíše jim dopřávejte občasné vydatné zalití. I přes to, že se budete snažit pěstovat bez chemie, hrozí napadení plísní bramborové. Ošetřování závisí na počasí – vždy před vydatnými dešti a ochlazením – a na signálech choroby, rajčata sledujte.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top