TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Zahrada / Správná výsadba a pěstování brambor

Správná výsadba a pěstování brambor


Patříte k lidem, kterým také nechutnají kupované brambory? Pokud máte k dispozici prostor pro sadbu, nebojte sse vypěstovat vlastní. Budou mít nejen žlutavější barvu, ale i výraznější chuť. Pěstování brambor je navíc snadné, tedy za předpokladu, že se budete držet několika základních pravidel.

Začínáme sázet – příprava plochy

Brambory můžete vysázet dle potřeby na menší nebo větší ploše půdy, od toho se odráží způsob obdělávání. Malou plochu zvládnete zaorat a obdělávat ručně, za to u většího pole je nutné popřemýšlet o technice. Předpokládáme, že naši čtenáři mají zájem o sázení na záhonech, zde vám bohatě postačí hrábě, kypřič a hrobkovací radlička.

Brambory se sázejí na začátku května, jde o nejlepší termín pro jejich zapuštění do země, ale jak na to? Plocha určená k výsadbě musí být dokonale zbavená plevelu a následně nakypřená. Jde o náročnější práci, ovšem konečný výsledek za to stojí. Jakmile je půda připravená, vezměte hlízy a dvacet centimetrů od sebe je zapouštějte do země. Osázené řádky s rozestupy 60 cm zahrňte a vytvořte tzv. hrobek. Vždy dbejte na rovné provedení.

Jak hluboko brambory sázíme

Mnoho lidí skončí u toho, jak hluboko má hlízy uložit. Nakypřená půda od rovného terénu by měla dosahovat alespoň 15 cm.  Hlízy se totiž ukládají do maximální hloubky 8 cm s tím, že minimálně 5 cm pod nimi je nakypřené lůžko. Na d hlízou se musí nahrnout alespoň 15 sm půdy.

Hlízy – zakořeňování

Hlízy si můžete připravit tzv. zakořeňováním. Sklizeň urychlíte o 4 týdny, což je určitě vítané. K zakořenění vám postačí bedýnka s plným dnem. Do ní nasypte vrstvu zeminy nebo rašeliny s pískem. Následně vložte hlízy korunkovou částí nahoru, dbejte na to, že každá potřebuje svůj prostor. Na konec je zasypte 10 až 20 milimetry zeminy a občas pokropte vodou. Hlízy přikryjte, teprve až po několika dnech omezte růst tenkých klíčků přímým světlem.

V průběhu pěstování nezapomínejte brambory šetrně okopávat, k tomu vám postačí i hrábě. Také je nutné neustále odstraňovat plevel, který krade živiny. 14 dní před sklizní odstraňte nať a po té za suchého počasí skliďte i brambory.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top